Cresterea copilului

#adoptie #copil #familie #cuplu #procedura adoptie #ordin judecatoresc #lege

Adoptia in Romania II

Conform statisticilor realizate pentru anul 2007, 1244 de familii din Romania au adoptat cel putin un copil. Conditia impusa de 60% dintre acestea a fost ca micutul sa fie sanatos. Oficial, timpul de asteptare ar fi de 7 – 8 luni. Exista cazuri, insa, cand aceste limite sunt incalcate; se ajunge astfel si la 2 ani de asteptare . In anul 2007, 2576 de persoane asteptau sa li se incredinteze copilul adoptat. Avocata Beatrice Comaniceanu a raspuns la cele mai frecvente intrebari legate de adoptia in Romania.


Reporter: Cat dureaza procesul de adoptie?

Beatrice Comaniceanu: Aproximativ 2 ani de zile. Aceasta se datoreaza faptului ca au fost multe cazuri in care parintii, ajunsi la tribunal, au vrut sa renunte, desi au trecut testele. In acest fel, familia are timp sa se acomodeze cu copilul si sa ia o decizie gandita.

Rep: Dupa incheierea procesului de adoptie, familia mai este monitorizata?

Beatrice Comaniceanu: Da, familia continua sa fie monitorizata timp de 2 ani de zile. Odata la 3, 4 luni, parintii trebuie sa duca copilul de buna voie la Directia Judeteana de Protectie a Copilului pentru a i se evalua starea, progresele inregistrate si cum s-a ocupat familia de acesta.

Rep: Mai are familia biologica vreun drept dupa finalizarea adoptiei?

Beatrice Comaniceanu: Toate datele sunt confidentiale. In momentul in care procesul a fost finalizat de tribunal, familia biologica nu mai are niciun drept.

Rep: Ce se intampla daca parintele care isi da copilul spre adoptie se razgandeste in perioada de proba ?

Beatrice Comaniceanu: Daca se razgandeste, este obligat sa isi asume responsabilitatea si sa il ia acasa. De obicei nu se ajunge aici, pentru ca majoritatea copiilor provin din familii sarace.

Rep: In ce masura pot fi infiati copiii care au fost abandonati in maternitati ?
 
Beatrice Comaniceanu: Desi este tentant pentru parinti sa isi doreasca sa mai taie din perioada de asteptare, luarea unui copil din maternitate este ilegala. Totul se face numai prin Directia Judeteana de Protectie a Copilului.

Rep: Daca un parinte cu un copil adoptat a divortat si s-a recasatorit , noul partener este nevoit sa-l adopte?

Beatrice Comaniceanu:
In momentul in care ti se incredinteaza, este ca si cum ar fi copilul tau natural. Adoptia nu este transmisibila.

Rep: Exista vreo sansa ca un copil sa fie luat inapoi de parintii biologici?

Beatrice Comaniceanu: Nu, pentru ca decizia este irevocabila. Ai adoptat, copilul este privit ca si cum ar fi al tau.

Rep: O persoana majora poate fi adoptata?

Beatrice Comaniceanu:
Da, in conditiile in care aceasta isi da acordul. Poti fi adoptat la orice varsta, atata timp cat se respecta diferenta de 18 ani.

Rep: Copilul adoptat poate afla, prin lege, informatii despre parintii biologici?

Beatrice Comaniceanu: Conform legii, nu are voie. Informatiile sunt confidentiale, iar parintii care au adoptat sunt priviti ca si parintii naturali.

Rep: Este posibila adoptia intre rude?

Beatrice Comaniceanu: Da, dar numai cu acordul familiei. Sunt unii copii pe care membrii familiei nu si-i doresc. Daca exista o diferenta de 18 ani, adoptia poate avea loc urmandu-se aceleasi proceduri legale.

Daca o ruda observa ca parintii nu isi exercita datoriile corespunzator, atunci se face mai intai o sesizare la Asistenta Sociala. Abia dupa aceea se obtine un ordin judecatoresc pentru a-i decadea din drepturi pe parinti.

Avocat Beatrice Comaniceanu

beatrice_comaniceanu@yahoo.com

tel: 0722 327 170

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare