Cresterea copilului

#stres #adolescente #copii #adolescenti #adolescenta #stres copilarie #afectiuni mentale

Adolescentele supuse la stres in copilarie prezinta risc marit de afectiuni mentale

Adolescentele a caror copilarie s-a derulat intr-un mediu stresant sunt mai expuse riscului de a suferi de anxietate si depresie decat tinerele care s-au dezvoltat intr-un mediu familial echilibrat, sustin oamenii de stiinta.


Stresul, factor de risc major pentru dezvoltarea cerebrala

Fetitele care si-au petrecut primii ani de viata alaturi de parinti care sufereau de depresie, se confruntau cu probleme amoroase sau financiare, prezentau un nivel ridicat de cortizol, un hormon al stresului, se arata intr-un studiu realizat in cadrul Universitatii Wisconsin-Madison din SUA.

In plus, in perioada adolescentei, creierul acestor fete s-a dezvoltat diferit, iar testele au evidentiat faptul ca doua zone ale creierului responsabile cu emotiile au fost afectate. Potrivit studiului, aceste disfunctionalitati au fost corelate cu aparitia starilor de anxietate si depresie in jurul varstei de 18 ani.

Specialistii sunt de parere ca acest studiu arata impactul major pe care stresul il are inca din primele luni de viata asupra dezvoltarii cerebrale si aparitiei bolilor mentale.

Pentru acest studiu, care a fost publicat in revista "Nature Neuroscience", doctorul Cory Burghy, de la Laboratorul Waisman, a monitorizat 57 de copii, 28 de sex feminin si 29 de sex masculin. S-a descoperit astfel ca fetitele cu un nivel marit de cortizol la varsta de 4 ani inregistrau o conectivitate mai slaba la nivelul creierului.

S-a descoperit ulterior ca aceste fetite au crescut in medii in care mamele au declarat ca sufera de depresie. In plus, parintii se confruntau cu numeroase probleme maritale si financiare.


Fetele si baietii raspund diferit la stres

Aceste descoperiri indica felul in care baietii si fetele raspund la expunerea la factori de stres. Impactul mediului in care au crescut este mult mai mare in randul adolescentelor, care se confrunta cu mai multe stari de stres si anxietate, in comparatie cu tinerii de sex masculin.

Astfel, studiul arata si ca fetitele sunt mult mai afectate de conditiile de stres in care au crescut decat baietii, care sunt mult mai stabili din punct de vedere emotional.

Pe baza acestui studiu, specialistii incearca sa gaseasca metode eficiente prin care sa ii ajute pe tinerii parinti si mai ales pe tinerele femei sa se dezvolte normal, in ciuda mediului din care provin.

Sursa foto: abcfamily.go.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului