Dintre optiunile existente pentru tratarea infertilitatii, Acupunctura nu este chiar prima solutie la care vrei sa apelezi. Cu toate acestea, acupunctura reprezinta un tratament alternativ lipsit de efecte secundare, nedureros, care incepe sa isi faca loc timid printre solutiile medicamentoase.
Daca pentru tine acupunctura reprezinta o noutate, chinezii se folosesc de aceasta metoda de secole intregi, pentru a trata o gama variata de afectiuni. Acupunctura face referire la energii, nu la probleme de ordin fizic. Chinezii au in vedere cinci organe principale ale corpului omenesc – ficatul, splina, inima, plamanii si rinichii, si se folosesc de acupunctura pentru a elibera blocajele de energie dintre aceste sisteme. Astfel, corpul isi recapata echilibrul si, implicit, sanatatea. Printre afectiunile pe care le vizeaza acupunctura se numara si infertilitatea.
Acupunctura trateaza infertilitatea?
In China, infertilitatea a fost tratata de secole intregi cu ajutorul acupuncturii, Studiile moderne arata insa o legatura intre acupunctura si rezolvarea problemelor de infertilitate . Unul dintre acestea a reusit sa demonstreze faptul ca acupunctura poate avea efecte asemanatoare tratamentelor cu medicamente. Dintr-un numar de 30 de femei supuse studiului, cu varsta cuprinsa intre 24 si 37 de ani, 9 dintre acestea au reusit sa ramana insarcinate dupa prima serie de tratament cu acupunctura. Dupa doua serii de acupunctura, alte 8 femei au reusit sa conceapa un copil.
Medicii recunosc beneficiile acupuncturii, insa nu valideaza aceasta metoda drept un tratament de efect in cazul tuturor afectiunilor care determina infertiilitatea. De exemplu, daca trompele sunt lipite (din cauza unor infectii la nivel pelvian sau din cauza unei endometrioze), acupunctura sau medicamentele din plante nu vor avea efect.
Exista insa o gama variata de probleme ce determina infertiilitatea in care acupunctura, insotita si de un alt tratament, si-a dovedit eficacitatea: aceasta metoda contribuie la stimularea dezvoltarii foliculare, previne avortul spontan, trateaza sindromul ovarelor polichistice, anovulatia, hiperprolactinemia si, pentru barbati, imbunatateste calitatea si cantitatea spermei.
Cand ar trebui sa incep tratamentul cu acupunctura?
Medicii recomanda sa incepi un tratatment cu acupunctura cu trei, patru luni inainte de a ramane insarcinata sau de a recurge la fertilizarea in vitro. De asemenea, se recomanda ca tratamentul sa continue si dupa concepere , pana in a 12-a saptamana de sarcina, pentru a evita riscul unui avort spontan .
Care sunt riscurile folosirii acupuncturii?
Acupunctura prezinta riscuri doar atunci cand tratamentul nu este efectuat in mod corect, de catre un specialist. De aceea, este recomandat sa apelezi la un profesionist specializat in tratarea infertilitatii. Printre incidentele ce pot insoti acupunctura se numara punctia organelor, transmiterea de boli infectioase, ruperea sau uitarea acelor. Toate acestea pot fi prevenite insa daca apelezi la un specialist. Din fericire, acupunctura nu este interzisa nimanui, indiferent de conditia medicala.