Acneea la bebelusi este o afectiune comuna care se regaseste in randul a 20% dintre nou-nascuti . Aceasta este destul de usor de recunoscut: pustulele sunt de obicei rosii, insa pot aparea si cele cu varful alb, insotite de roseata.
De obicei, acneea apare in jurul varstei de 3 saptamani, insa unii bebelusi o prezinta inca de la nastere. Petele rosii sunt vizibile in jurul gatului, pe obraji sau chiar pe scalp. De asemenea, acestea se accentueaza atuni cand bebelusului ii este cald, cand micutul se agita sau cand este nervos. Daca pielea intra in contact cu materiale spalate cu detergenti duri, cu saliva sau cu lapte, atunci vei observa ca pielea se va mentine si mai iritata decat de obicei, pe parcursul a catorva zile.
Unii bebelusi prezinta insa la nastere niste punctulete rosii care ar putea fi usor confundate cu acneea; acestea insa nu au nicio legatura cu afectiunea respectiva si dispar de la sine in cateva saptamani. Asemeni acestora, si acneea va disparea dupa aproximativ 3-4 saptamani, insa este posibil sa recidiveze si sa dispara de cateva ori, pana cand bebelusul ajunge la varsta de 4-6 luni.
Care sunt cauzele acneei?
Desi cauzele nu sunt cunoscute in totalitate, medicii considera ca „de vina” sunt modificarile hormonale din timpul sarcinii; este posibil ca, inainte de a se naste, hormonii tai sa treaca prin placenta si sa ajunga la bebelus, stimuland glandele sebacee si favorizand aparitia acneei.
Cum se trateaza?
Nu sunt prea multe lucruri pe care le poti face in cazul acneei la bebelusi; cel mai important este sa ai rabdare, pentru ca aceasta va trece de la sine.
-
Nu incerca sa storci pustulele, pentru ca ii poti accentua iritatia bebelusului si il poti expune unei infectii.
- Pentru a evita iritatiile, incearca sa ii mentii copilului fata curata, departe de agenti care l-ar putea "supara", precum materialele dure, saliva, lapte etc.
- Nu aplica lotiuni sau sapunuri pe zona afectata, nu incerca sa folosesti creme speciale pentru acnee sau scrub, pentru ca vei reusi sa inrautatesti situatia bebelusului. Stergerea usoara a zonei afectate cu apa, o data pe zi, este suficienta. Foloseste eventual un sapun fin, special pentru bebelusi.
Daca observi ca acneea nu a trecut nici macar la trei luni de la aparitia acesteia sau este foarte pronuntata, atunci ar fi cazul sa consulti medicul. Acesta este singurul care iti poate prescrie un tratament corespunzator.