Cresterea copilului

# boli copii #abuz copii #boli abuz #abuz copilarie

Abuzurile din copilarie, corelate cu multiple boli la maturitate

Lipsa afectiunii din partea parintilor si abuzurile suferite in copilarie le pot cauza celor mici multiple probleme de sanatate atunci cand vor deveni adulti, se arata intr-un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea din California, citat de portalul Science Daily.

Exista numeroase studii care au aratat cat de mult dauneaza abuzul din copilarie asupra psihicului. In plus, efectele asupra starii de sanatate au fost si ele bine documentate. De exemplu, acest "stres" a fost corelat cu un nivel crescut al colesterolului, boli cardiovasculare si alte afectiuni fizice periculoase. Totusi, cercetarile asupra efectelor fizice ale abuzului s-au concentrat pe sisteme individuale separate, scrie Science Daily.

Acum, pentru prima data, cercetarea oamenilor de stiinta americani s-a ocupat de examinarea efectelor abuzurilor si lipsei iubirii din partea parintilor asupra intregului organism si a gasit o legatura biologica puternica intre experientele negative petrecute in copilarie si sanatatea adultului.

"Descoperirile noastre sugereaza ca ar putea fi o cale de a reduce impactul pe care abuzul il are, cel putin in termeni de sanatate fizica", a declarat cercetatorul-sef, Judith E. Caroll, de la Universitatea din California.

Studiul, ce poarta denumirea de Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), a implicat 756 de adulti. Oamenii de stiinta au masurat 18 markeri biologici, precum ritmul cardiac, presiunea arteriala, hormonul stresului, colesterolul, circumferinta taliei sau nivelul de zahar in sange, cumuland nivelul de risc al acestora pentru a crea un index pe care l-au numit "Allostatic load" (un termen ce defineste faptul ca organismul se deterioreaza din cauza stresului repetat sau cronic).

Potrivit cercetatorilor, efectele negative ale stresului pot fi combatute cu ajutorul iubirii si afectiunii parintilor. "Este speranta noastra ca acest lucru va incuraja suportul politiclilor publice pentru interventii timpurii", a mai spus Judith E. Caroll.

Sursa foto: moms.today.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului