Cresterea copilului

#violenta domestica #abuz sexual #abuz copil #copil abuzat #abuz emotional

Abuzul asupra copilului

In timp ce multe abuzuri sunt depistate si raportate, exista si unele care pot continua ani de zile fara ca cineva sa isi dea seama, iar abuzul copilului face parte din aceasta categorie.

Abuzul poate consta atat in neglijenta parintilor, cat si in maltratarea copiilor. Acesta din urma poate fi de ordin fizic, emotional sau chiar sexual, iar aceste lucruri pot impiedica progresul si dezvoltarea armonioasa a copilului.

Abuzurile pot veni din partea parintilor, insa au existat foarte multe cazuri in care vinovatii erau profesorii, educatorii, vecinii, rudele sau chiar prietenii copilului tau. Un numar mare de abuzuri au fost descoperite chiar in cadrul unor instituii care graviteaza in jurul copiilor, cum ar fi crese, gradinite sau scoli, desi se presupune ca acele cadre didactice au o anumita pregatire si ca au dat o serie de teste pentru a ocupa postul respectiv.

Abuzul inseamna si o imbrancire sau o lovitura usoara. Nu uita ca nimeni nu are voie sa il loveasca pe copilul tau, indiferent de motiv sau de greseala pe care acesta ar fi facut-o.
 

Cum iti dai seama ca copilul a fost abuzat


In general, nu exista un semn clar sau un simptom care sa iti arate ca un copil a fost abuzat, insa exista un amalgam de lucruri care par sa fie iesite din comun si care, puse cap la cap pot sa duca la descoperirea unui abuz.

De exemplu, un copil abuzat poate avea usoare stari depresieve si anxioase. In cazul unui abuz emotional , el poate deveni brusc mult mai inhibat si temator, in timp ce semnele abuzului fizic se pot manifesta prin tresarirea copilului in anumite situatii (trantirea usilor, vocea ridicata etc).

De asemenea, daca un copil se fereste si se uita ingrozit la tine atunci cand, spre exemplu, intinzi mana spre el sau vrei sa iei un obiect care se afla in dreptul capului sau a fetei sale, poate sa fi fost abuzat.

In acelasi timp, zgarieturile si vanataile pot fi si ele semnalmente ale unui abuz, insa ele nu trebuie confundate cu semnele „de buna purtare ” pe care oricine le-a avut un moment dat din cauza unui moment de neatentie la joaca.
 

Ce faci daca descoperi un abuz


Indiferent ca este vorba de copilul tau, de al vecinilor sau de un copil din parc, daca descoperi ca micutul este abuzat si maltratat, nu ezita sa iei masuri imediat. In primul rand incearca sa il tragi la raspundere pe respectivul, imediat dupa ce vorbesti cu copilul si ii ceri detalii. De asemenea, poti suna la politie, dar si la protectia copilului care va lua o serie de masuri, astfel incat cel care a abuzat copilul sa regrete ceea ce a facut si sa isi dea seama de gresela.

Daca in intreaga Europa legile sunt destul de aspre, este posibil ca la noi legea sa fie mai permisiva. Totusi, poti fi sigur de faptul ca persoana raportata nu va scapa fara cel putin o mustrare si o verificare temeinica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului