Cresterea copilului

#relatie copii parinti #parenting #greseli parinti #parinti

ABC de parinte: 3 lucruri pe care trebuie sa le faci azi

Daca iti doresti o relatie buna cu copilul tau, sa nu trebuiasca sa "scormonesti" dupa secretele pe care copilul tau le tine fata de tine, sa nu ai emotii de cate ori iese pe usa, trebuie sa ai un plan, mai ales daca acesta se afla la varsta adolescentei.
 
Jurnalistii de la all4women.co.za au facut un top al reprosurilor pe care adolescentii le fac parintilor si, in baza acestora, au intocmit un cod de conduita pe care un parinte ar trebui sa il urmeze, astfel incat relatia cu copiii sa fie una constructiva si pozitiva.

Nu mai ridica tonul!

Meseria de parinte poate fi foarte stresanta, de aceea nu este greu "sa iti iesi din pepeni" si sa incepi sa tipi la copilul tau. Cand simti ca ai ajuns la capatul rabdarii, in loc sa te dezlantui asupra adolescentului, respira adanc.

Iesi din camera si intoarce-te peste cateva minute, cand poti vorbi pe un ton calm. Un parinte care tipa frecvent la copilul sau nu va face altceva decat sa-l inhibe si sa-i stirbeasca din increderea in el, spun psihologii.

Renunta la cicaleala!

Adultii, in general, au obiceiul sa le spuna copiilor ce si cand sa faca. Daca procedezi astfel, este timpul sa te schimbi, deoarece acest obicei nu face altceva decat sa-l indeparteze de tine.

Mecanismul este simplu: copilul, satul de cicaleala parintilor, nici macar nu mai asculta ce le zic acestia. In timp ce da din cap aprobator si spune da la tot ce ii zici, gandurile lui sunt in cu totul alta parte. Si, astfel, el nu va mai asculta de sfaturile bune si necesare pe care i le dai. Renunta la acest obicei, lasa-ti copilul sa iti spuna parerea, in loc sa ii tii predici. Poarta discutii constructive cu el, lasa-l sa-ti puna intrebari, sfatuieste-l ajutandu-l sa ia decizia potrivita.

Luati masa impreuna

Unul dintre obiceiurile care raceste relatia parinte-copil este lipsa timpului petrecut impreuna. In timp ce el mananca la televizor, tu pui o masina de rufe la spalat si mai rezolvi si cateva dintre sarcinile pentru serviciu. Poate fi o decizie buna de moment, insa, pe viitor, lipsa cinelor in familie poate avea urmari neplacute asupra copilului.

Un studiu efectuat in America a aratat ca adolescentii care iau cina in familie, de cel putin trei ori pe saptamana, se descurca mai bine la invatatura si sunt mai putin tentati sa consume droguri si bauturi alcoolice.

Foto:motherrr.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului