Cresterea copilului

# semne ca esti parinte toxic #parinte toxic #crestere copil #parinte

8 semne ca esti un parinte toxic

Comunicarea corecta dintre parinti si copii este esentiala pentru sanatatea emotionala a acestora, ei fiind astfel incurajati sa vorbeasca cu parintii si sa aiba incredere in acestia. Totusi, exista si situatii in care relatia dintre parinti si copii este una toxica, iar acest lucru este cauzat de un parinte toxic. Iata opt semne ca esti un parinte toxic.

1. Parintii se adancesc in ganduri negative

Parintii pot avea tendinta de a se adanci in propriile ganduri, iar in cazul parintilor toxici, acest comportament poate genera un raspuns negativ asupra propriilor copii. Este adevart ca niciun copil nu este perfect, dar la fel de adevarat este faptul ca gandurile parintilor pot influenta comportamentul si emotiile copiilor lor.

2. Parintii nu isi gestioneaza propriile frustrari

Cresterea unui copil poate fi un proces plin de frustrari zilnice, iar recunoasterea acestor aspecte declansatoare poate fi primul pas catre usurarea vietii. Parintii ar trebui sa recunoasca modul in care propriile frustrari afecteaza comportamentul copilului lor si sa invete sa le identifice si sa le gestioneze adecvat. In acest fel vor putea preveni si inlatura o mare parte din comportamentele provocatoare ale copilului.

3. Parintii obisnuiesc sa isi eticheteze copiii

Parintii toxici confunda comportamentul gresit al unui copil cu o identitate negativa si nu fac nici o diferentiere intre alegerile proaste si un copil rau. Ei ar trebui sa isi acorde timpul necesar pentru a reflecta asupra actiunilor copiilor si a privi lucrurile in ansamblu, renuntand la etichetari nejustificate si demotivante pentru copii. Etichetele toxice, precum lenes, problematic, egoist, inconsecvent pot duce la blocarea copiilor intr-o identitate negativa. In plus, copiii astfel etichetati sunt plini de frustrare, durere, furie si resentimente.

4. Parintii isi compara copiii cu alti copii

Unul dintre cele mai grave comportamente ale unui parinte toxic este tendinta lui de a face comparatii intre un copil cu fratii sau prietenii sai, in speranta ca acesta va adopta un comportament bun. Parintii ar trebui sa sarbatoreasca individualitatea fiecarui copil si sa evite comparatiile care dauneaza stimei de sine si nu sunt motivante.

5. Parintii folosesc deseori cuvantul "intotdeauna", sau "niciodata"

Folosirea frazelor de genul “tu intotdeauna…” sau “tu niciodata…” nu sunt motivante pentru schimbarile comportamentului unui copil. In loc sa se apeleze la generalizari toxice si sa fie conturate caracteristici care trebuie schimbate, ar trebui folosit un limbaj care ofera oportunitati de crestere.

6. Parintii se autocritica prea des

Un parinte toxic poate fi si un parinte care se autocritica frecvent pentru aspecte superficiale cum ar fi greutatea sau aspectul. Copiii vad in parinte un exemplu care merita urmat, iar dovezile acestea de stima scazuta de sine nu sunt benefice pentru un copil. Parintii nu ar trebui sa se devalorizeze in fata propriului copil, dimpotriva.

7. Parintii incearca sa fie cel mai bun prieten al propriului copil

Copiii au nevoie de autoritatea parinteasca, iar atunci cand parintii sunt indulgenti din dorinta de a avea o relatie de prietenie cu copilul lor, rezultatele pot fi dezastruoase. Codependenta dintre copil si parinte creeaza o dinamica nesanatoasa in care copilul poate ajunge sa se simta vinovat in a-si manifesta individualitatea si independenta. Parintii ar trebui sa stabileasca granite clare pentru ca un copil sa se simta confortabil si sa devina un adult cu un psihic sanatos si echilibrat.

8. Parintii refuza sa respecte independenta copiilor lor

Parintii toxici sunt cei care ingradesc libertatea de exprimare a copiilor, tinandu-i prea din scurt si manifesatand o grija nesanatoasa fata de acestia. Copii ar trebui sa poata incepe sa aiba grija de ei la o anumita varsta, invatand sa se descurce singuri in diverse situatii. Acest lucru ii va ajuta sa capete incredere in ei insisi si sa se dezvolte armonios, deveind oameni echilibrati si capabili sa se descurce oricand in viata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului