Cresterea copilului

#copii gadget #copii smartphone #tehnologie copii # studiu copii

7 motive pentru care ar trebui interzisa utilizarea gadgeturilor pana la 12 ani

Academia Americana de Pediatrie a aratat intr-un raport publicat la sfarsitul anului trecut cat de periculoase sunt dispozitivele electronice pentru copii. Potrivit acestuia, copiii pana in 2 ani nu ar trebui sa aiba contact cu ele, cei intre 3 si 5 ani, sa aiba acces doar o ora pe zi, iar cei intre 6 si 18 ani, doar doua ore pe zi.

Dispozitivele portabile precum telefoane mobile, tablete sau jocuri electronice au devenit tot mai folosite de cei mici, varsta cand incep sa aiba acces la tehnologie scazand dramatic. Potrivit analizei citata de huffingtonpost.com, copiii si tinerii folosesc de patru si chiar cinci ori mai mult gadgeturile, fapt care are consecinte grave asupra sanatatii lor fizice si psihice.

1. Dezvoltarea mult prea rapida a creierului

Intre 0 si 2 ani, creierul se tripleaza ca marime si continua sa se dezvolte pana la 21 de ani. Dezvoltarea timpurie a creierului este determinata de stimulii externi. Stimularea unui creier in curs de dezvoltare cauzata de supraexpunerea la tehnologie s-a dovedit a fi asociata cu un deficit de atentie, cu intarzieri cognitive, tulburari de invatare, creste impulsivitate si scade capacitatea de a autocontrol.

2. Dezvoltare cognitiva intarziata

Utilizarea tehnologiei restrictioneaza gandirea libera. Potrivit analizei, unul din trei copii care incepe scoala are o dezvoltare mentala intarziata, fapt care are un impact negativ in ceea ce priveste alfabetizarea si, pe mai tarziu, sansele care respectivul copil, ajuns adolescent sau adult, sa isi continue studiile.

3. Obezitate

Utilizarea televizorului si a jocurilor video este corelata cu cresterea obezitatii. Copiii care au in dormitorul lor un televizor sau un computer prezinta un risc crescut cu 30% de a fi obezi, arata o cercetare realizata in 2011.. 30% dintre copiii cu obezitate vor dezvolta diabet zaharat, iar persoanele obeze au un risc mai mare de accident vascular cerebral si atac de cord timpuriu. In mare parte din cauza obezitatii, copiii secolului 21 ar putea fi prima generatie in care multi nu le vor supravietui nici macar parintilor lor, a declarat, pentru BBC News, profesorul Andrew Prentice.

4. Privare de somn

60% dintre parinti nu supravegheaza folosirea tehnologiei de catre copiii lor si trei sferturi dintre copii beneficiaza de tehnologie in dormitorul lor. 75% dintre copiii cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani dorm mai putin decat ar trebui, iar acest lucru le afecteaza grav rezultatele la invatatura.

5. Agresivitate

Continutul violent al jocurilor video sau al materialelor la care au acces prin intermediul gadgeturilor provoaca un nivel crescut de agresiune, inclusiv violenta fizica si sexuala.

6. Dependente

De cele mai multe ori acest tip de aparatura electronica le este oferita copiilor de catre parinti in schimbul atentiei si al timpului pe care nu isi permit sa il petreaca alaturi de cei mici. In lipsa atasamentului parintesc, copiii dezvolta o adevarata dependenta de aceste dispozitive.

7. Expunere la radiatii

In urma cu cinci ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica telefoane mobile (si alte dispozitive fara fir) ca prezentant un risc de categorie 2B (posibil cancerigen), ca urmare a emisiilor de radiatii. Tot OMS atragea atentia asupra faptului ca cei mici sunt mai sensibili la acest gen de radiatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top