INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#inteligenta emotionala #copii #parinti

7 efecte pe care lipsa de inteligenta emotionala a parintilor le are asupra copiilor

 

Emotiile ne dau informatii despre cum ne simtim si ce vrem sa facem. A le ignora inseamna a nu ne permite sa ne facem loc. Fara indoiala, acest lucru ne submineaza identitatea si bunastarea.

Parentingul cu parinti lipsiti de inteligenta emotionala poate impiedica dezvoltarea abilitatilor de relationare si a constiintei de sine ale copiilor. Dupa cum mentioneaza Daniel Goleman in cartea sa Inteligenta emotionala, familia este prima scoala pentru invatarea emotiilor.

In acest sens, identificarea si gestionarea emotiilor noastre - sau negestionarea acestora - depinde, cel putin in prima instanta, de ceea ce traim acasa. Incapacitatea de a cultiva inteligenta emotionala poate avea anumite consecinte asupra sanatatii si calitatii vietii. 

Ce este inteligenta emotionala?

Inainte de a intra in subiect, este necesar sa stii ce este inteligenta emotionala. Potrivit lui Seitún, psihologii Salovey si Mayer o definesc ca fiind: 

"Capacitatea de a-si monitoriza propriile sentimente si emotii, precum si pe cele ale celorlalti, de a le diferentia si de a utiliza aceste informatii pentru a ghida gandurile si actiunile".

Consecintele faptului de a fi crescut de parinti fara inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este un factor crucial in activitatea parentala. Atunci cand parintilor le lipseste aceasta capacitate de a-si recunoaste, intelege si gestiona propriile emotii, precum si pe cele ale copiilor lor, pot aparea o serie de consecinte care afecteaza dezvoltarea emotionala si psihologica a copiilor.

1. Contact redus cu propriul univers emotional

Copiii parintilor care nu acorda importanta emotiilor au crescut intr-un mediu "aseptic". Ca si cum nu ar simti, fara posibilitatea de a se exprima. Aici putem gasi cazuri de copii care nu stiu ce simt, care stiu ca li se intampla ceva, dar le este greu si inconfortabil sa puna in cuvinte.

2. Daltonismul emotional

Acesta este un termen propus de psihologul Maritchu Seitún. Se refera la acele situatii in care parintii acorda spatiu sau atentie doar acelor emotii pe care le cunosc. In general, sunt adulti care nu indraznesc sa intre in contact cu propriile emotii, prin urmare, restrictioneaza si experientele emotionale ale copiilor lor. Aici putem gasi copii cu inteligenta emotionala saracita.

3. Dificultati in validare si in a se simti validat

Copiii cu parinti absenti care nu au gasit un raspuns sensibil la solicitarile si experientele lor emotionale pot avea dificultati in recunoasterea emotiilor celorlalti si in empatizare. De asemenea, ei pot minimaliza ceea ce traiesc. Ei pot chiar sa asimileze emotiile cu "ceva gresit" sau "negativ" si, prin urmare, sa fie ascunse sau negate.

4. Probleme de relationare cu alte persoane

Nestiindu-si emotiile - nici cum sa le exprime si nici limitele lor - uneori copiii nu stiu cum sa "citeasca mediul" sau cum sa se comporte. Ca urmare, ei pot avea un raspuns care nu este adecvat circumstantei.

5. Dificultati in controlul impulsurilor

Nestiind sa isi gestioneze emotiile, copiii pot avea anumite izbucniri emotionale, cu expresii violente, tipete, agresivitate. Pentru a se "controla", este important ca cineva sa-i fi ajutat sa faca acest lucru anterior, oferindu-le calm si retinere, ajutandu-i sa "desluseasca" aceasta lume emotionala complexa.

6. Utilizarea exclusiva a gandirii "rationale"

Confruntati cu putina atentie acordata inteligentei emotionale, copiii pot invata sa fie ghidati doar de gandire, avand tendinta de a rationaliza totul, de a incerca sa gaseasca conexiuni logice. In acest fel, ei uita de informatiile pe care le ofera si emotiile lor si se concentreaza pe cautarea de explicatii. In acest sens, Seitún afirma ca oamenii sunt "sentimentali", adica gandim si simtim. Prin urmare, trebuie sa invatam sa le acordam locul lor ambelor: gandurilor si emotiilor.

7. "Pseudoadaptari"

Aceasta este o alta consecinta mentionata de Seitún. Copiii pot incerca sa devina ceea ce se asteapta de la ei, mai degraba decat cine sunt ei cu adevarat. Acesta este modul in care merg impotriva propriei lor autenticitati.

Ei pot fi, de asemenea, copii "supraadaptati", care raman mereu in domeniul sigurantei, al "ingrijitului", care nu indraznesc sa exploreze mai departe. Acest lucru ii indeparteaza de "a fi sau a se simti vii", dupa cum mentioneaza Seitún. In timp, acest lucru poate duce la frustrarea de a nu fi indraznit si la oportunitati ratate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului