Cresterea copilului

#fumatori #fumat #fumatori adolescenti

6 moduri prin care ajuti copilul sa nu fumeze

Industria cinematografiei din intreaga lume incepe sa evite sa mai filmeze scene in care se fumeaza , ceea ce inseamna ca va scadea semnificativ si numarul adolescentilor care fumeaza. Pentru ca de foarte multe ori adolescentii se indragostesc sau se indentifica cu personajele din filme, iar in cazul in care acestea fumeaza, minorii privesc acest obicei ca pe unul care te ajuta sa ai mai multi prieteni, sa devii mai popular etc.

Pe langa acest pas facut din exterior, este de datoria parintilor sa il ajute pe adolescent sa nu fumeze, atunci cand tentatiile din jurul sau sunt foarte mari. Iata cateva sfaturi in acest sens:
 

Incearca sa intelegi atractia


Fumatul in cazul adolescentilor este o forma de rebeliune, o modalitate de a se potrivi cu un anumit grupe de prieteni sau de a iesi in evidenta cu ceva deosebit. De asemenea, pentru unii adolescenti este o modalitate de a pierde in greutate sau de a se simti mai bine in propria piele. Incearca sa ai in vedere toate aceste lucruri si nu incerci sa il condamni, ci sa il ajuti.
 

Discutati despre viciul fumatului


Probabil ca multi adolescenti nu constientizeaza pericolele la care se supun atunci cand fumeaza, iar din aceasta cauza este recomandat sa il infomrezi cu privire la riscurile la care se supune atunci cand fumeaza. Pe fete le poti convinge sa nu (mai) fumeze spunandu-le ca fumatul imbatraneste pielea mai repede decat ar trebuie, ingalbeneste dintii si ca in momentul in care renunta la tutun, este foarte posibil sa se ingrase excesiv de mult.
 

Spune-i ca nu esti de acord


Dezaprobarea parintilor are un impact mai mare decat ai crede asupra dolescentilor. Desigur, in cazul in car ii spui foarte clar ca nu ii permiti sa fumeze, il poate face pe acesta sa incerce sa fumeze pe ascuns, insa in acest caz cu siguranta vei putea observa mici schimbari in comportamentul acestuia.

De exemplu, un adolescent care incearca sa ascunda faptul ca fumeaza, foloseste foarte mult parfum/ deodorant in scopul de a ascunde mirosul, mesteca adesea guma, iar primul lucru pe care il face atunci cand intra in casa este sa se duca la baie pentru a se spala pe maini si pe dinti.
 

Fii un exemplu bun


Adolescentii ai caror parinti sunt fumatori sunt mult mai tentati sa se apuce de fumat. Pe de cealalta parte, in familiile de nefumatori, copiii sunt mult mai feriti de aceasta tentatie . Asadar, seteaza un exemplu si incearca sa te lasi de fumat in cazul in care esti fumator si evita sa incepi sa fumezi chiar si ocazional.
 

Implica-te
 

Implica-te activ in campaniile anti-fumat, participa si sprijina orice initiativa in acest sens si roaga-l si pe adolescent sa faca acest lucru. Cu cat se va implica mai mult, cu atat va constientiza mai mult riscurile la care se supune si va realiza ca oamenii care nu fumeaza sunt la fel sau poate chiar mult mai intelepti, mai bine priviti si mai inteligenti datorita alegerilor bune pe care le fac.
 

Acorda atentie grupului din care face parte


Daca in grupul sau de prieteni exista chiar si unul care fumeaza, copilul tau este supus riscului de a fuma, asa ca acorda atentie acestui aspect. Vorbeste cu adolescentul si roaga-l sa incerce sa faca fata presiunii si sa se alature prietenilor care nu fumeaza.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare