Cresterea copilului

#obezitate # alimentatie copil #obezitate copil #prevenire obezitate

6 moduri de a preveni obezitatea copilului tau

Obezitatea este cea mai comuna afectiune in randul copiilor de varste fragede in anul 2011, insa poate fi preintampinata cu usurinta de catre parinti. Cum unul din patru prichindei are o predispozitie spre ingrasare sau este deja supraponderal, sunt necesare strategii de corectare a directiei gresite in care se indreapta generatiile tinere. Iata 6 moduri de a preveni obezitatea copilului tau.

In zilele noastre, copiii cresc intr-un mediu care le pune la dispozitie multe optiuni, de la diversitatea canalelor de comunicare pana la alimentatia proasta la care au acces nelimitat in schimbul unor sume modice. De aceea, este deosebit de important ca acestia sa invete de mici cum sa faca alegeri sanatoase pentru organismul si viitorul lor.

1 Fii un parinte autocratic

Parintele autocratic este un hibrid intre cel autoritar si democratic. Mai exact, acesta nu dicteaza in totalitate orice aliment pe care copilul sau are voie sa il consume, interzicandu-i orice gustare delicioasa, insa nici nu permite ca micutul sa se infrupte lacom din fast-food, dulciuri si sucuri acidulate.

Interdictiile nu sunt eficiente, intrucat determina copilul sa faca excese mai tarziu, cand capata o independenta. De aceea, este util sa ii asiguri mese nutritive si sanatoase in fiecare zi si sa-l convingi ca alimentele care ingrasa este bine sa fie consumate doar ocazional, in portii mici.

2 Mananca moderat

Copiii vor adopta un stil de viata corect daca au de la cine sa copieze acest comportament. Nu te astepta ca micutul tau sa-si formeze singur o dieta echilibrata, daca in familie se mananca dezordonat si la ore nepotrivite. Puterea exemplului este singura care formeaza o disciplina nutritionala temeinica.

3 Asezati-va la masa impreuna

Copiii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani care iau masa impreuna cu parintii se hranesc mai corect decat cei care mananca separat, in fata televizorului. Mesele in familie contin mai multe legume, fibre si fructe si mai putine produse prajite, grasimi saturate si sucuri racoritoare.

4 Invata-l sa prefere variantele sanatoase

Daca iti vei indemna copilul de mic sa-si indrepte preferintele catre alternativele sanatoase, va ajunge pe masura ce creste sa le considere mai gustoase decat alimentele care il predispun obezitatii. Hraniti-va impreuna corect consumand mai mult legume verzi (sparanghel, broccoli, spanac), legume galbene si portocalii (dovlecel galben, morcovi), fructe (portocale, kiwi) si fibre din cereale integrale (biscuiti graham, fulgi de ovaz , paine neagra si paste din faina integrala).

5 Detasati-va de televizor

Joaca energica si bucuria de a va distra impreuna cu o activitate fizica placuta iti poate obisnui copilul sa nu simta nicio bucurie stand pur si simplu in fata televizorului ore in sir. Invita-l sa va plimbati impreuna in parc sau ia-l cu tine la cumparaturi. Orice distragere de la sedentarism este o arma eficienta impotriva obezitatii.

6 Ai grija sa doarma suficient

Cercetarile recente au demonstrat legatura stransa dintre oboseala si supraalimentare in randul copiilor. Mai exact, tendinta de a manca in exces este declansata de orele insuficiente de somn, care nu au furnizat organismului energia necesara pentru a fi activ in timpul zilei.

In plus, copiii care nu se odihnesc suficient sunt mai putin dispusi sa se implice in activitati fizice sustinute, necesare dezvoltarii unui trup armonios.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare