Cresterea copilului

#activitati copii #citit copii #citit copii vacanta

5 trucuri pentru a incuraja copilul sa citeasca in vacanta de vara

In general, cititul este printre ultimele "distractii" la care apeleaza copiii atunci cand sunt in vacanta, deoarece cei mai multi asociaza cartile cu scoala si temele! Lectura poate deveni o activitate distractiva in vacanta de vara, daca reusesti sa ii insufli micutului tau pasiunea pentru carti si sa ii arati ca cititul poate fi mai mult decat o simpla activitate educativa! Iata cateva trucuri prin care sa aduci lectura in topul activitatilor preferate de vacanta ale prichindelului tau!

1. Alege carti care-i trezesc interesul!

Majoritatea copiilor asociaza cititul si cartile cu scoala, unde acestea sunt instrumentul de lucru pentru fiecare materie.

Este important sa ii demonstrezi copilului tau ca dincolo de cartile pentru scoala, exista o multime de povesti fascinante care sunt pregatite sa fie descoperite de el. Povesteste-i si prezinta-i fascinantul univers al cartilor de povesti, dar si lucrurile interesante pe care le poate descoperi in lumea magica a eroilor preferati.

In cazul in care copilul are un personaj de poveste preferat, alege-i cat mai multe carti cu si despre acel personaj. S-ar putea sa fie mai dornic sa citeasca, daca are legatura cu ceva de care este interesat.

2. Citeste impreuna cu el!

Chiar daca mai are sau nu varsta la care ii citesti inca povesti, seara, la culcare, cititul poate deveni o activitate amuzanta de familie.

Puteti sa va faceti un program special, in care sa includeti o ora pe zi dedicata lecturii. In acest interval orar, fiecare dintre membrii familiei va citi cate o carte, de interes pentru el. Faceti din acest obicei o metoda de relaxare si destindere.

Dragostea si pasiunea pentru lectura se mosteneste si din familie. Cu cat esti un model pozitiv pentru el, iar cititul face parte dintre preocuparile tale cotidiene, cu atat va fi si micutul tau mai interesat de carti.

3. Da viata cartilor! Pune in scena povestile!

Poti lua o carte de povesti simpatica, cu multe imagini, pe care sa i-o citesti intr-un mod inedit copilului - cu intonatie speciala si cu mimica si gesturi conforme cu intamplarile din poveste. Micutul se va amuza copios si va descoperi cat de distractive pot fi povestile, daca le dai viata.

In plus, il poti provoca sa deseneze personajele pe care le aude descrise in poveste, obiecte magice si alte lucruri interesante din carte, asa cum si le imagineaza el.

4. Muta cititul in aer liber!

E vara, este vacanta, iar vremea frumoasa nu va poate tine in casa. Mutati lectura si cartile in aer liber, in parc, pe plaja, la piscina, pe munte etc..

Cititul poate fi o activitate interesanta si atractiva pentru copil daca este intreprins in spatii si locuri unde copilul se distreaza de obicei.

5. Incurajeaza cartile inaintea filmelor!

Filmele sau desenele animate sunt si vor fi intotdeauna unele dintre distractiile preferate ale copiilor. Este important totusi sa incurajezi copilul sa citeasca mai mult carti decat sa vada filme.

In plus, cele mai multe filme dedicate copiilor sunt ecranizari dupa carti. Incurajeaza intotdeauna copilul sa citeasca cartile care stau la baza filmelor, inainte de a le vedea. Este mult mai interesant, iar micutul isi poate proiecta propriul "film" imaginar, in timp ce citeste si apoi poate compara imaginile proiectiei lui mentale cu productia cinematografica.

Foto: Indulgy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului