Cresterea copilului

# copil bolnav #bebelus bolnav #planset bebelus #regurgitatii bebelus #febra copil

5 semne care arata ca bebelusul tau este bolnav

Plansul, iritabilitatea si agitatia pe care le prezinta uneori bebelusul te induc in eroare si ai mereu impresia ca se simte rau sau ca a patit ceva. In realitate, bebelusii sunt indispusi si plang adesea si din alte motive, independente de starea lui de sanatate. Iata care sunt cu adevarat simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze si sa te trimita cu micutul, de urgenta, la medic!

1 Febra

O crestere usoara a temperaturii corporale nu este periculoasa la bebelusi si poate aparea ca urmare a supraincalzirii corporale sau de la o raceala usoara. Insa anumite valori pot indica prezenta unei infectii sau boli serioase.

Cheama medicul sau mergi cu bebelusul la spital daca este mai mic de 3 luni si are peste 37.9 grade Celsius temperatura sau daca are intre 3 si 6 luni si are 38.5 grade Celsius sau mai mult.

Si daca febra este mai mica de aceste valori, tot este bine sa ai in vedere un consult medical , mai ales daca este insotita si de alte simptome precum: eruptii cutanate, iritabilitate , lipsa poftei de mancare, voma, diaree sau letargie.

2 Diaree

Diareea este un simptom frecvent printre bebelusii de varste foarte mici. Se mai poate intampla ca, ocazional, bebelusul sa aiba scaune moi, insa atat timp cat nu prezinta urme de sange in ele si nu are mai mult de 6 episoade diareice pe zi, nu exista motive de ingrijorare.

Dar daca scaunele, chiar si in lipsa urmelor de sange, se intind pe mai multe zile, bebe isi pierde pofta de mancare sau manifesta si alte simptome ingrijoratoare - letargie, apatie, febra, piele uscata - este bine sa mergi cu el la spital, deoarece ar putea fi semn de deshidratare .

3 Dificultati de respiratie

Daca micutul tau manifesta probleme in a respira normal, in afara simptomului de raceala in care are nasul infundat, este semn ca trebuie sa chemi de urgenta medicul. Nu trebuie sa ignori niciodata aceste manifestari, deoarece poate fi vorba de o reactie alergica severa ( soc anafilactic , obstructii respiratorii, infectii etc).

Printre principalele simptome legate de respiratie care sugereaza ca bebelusul este bolnavior se numara:
 

  • respiratii rapide;
  • muschii dintre coaste se retrag in interior, cu fiecare respiratie;
  • grohaieli in timpul respiratiei;
  • piele vinetie, buze cianotice.


4 Varsaturi

Varsaturile sau voma la bebelusi este diferita de regurgitatii, care reprezinta expulzia unei mici cantitati de lapte, imediat dupa o masa.

Voma se caracterizeaza prin expulzarea unor cantitati mari de lapte, prin episoade repetate si este periculoasa pentru bebelus, mai ales daca are si o culoare verzuie. Inseamna ca bebelusul vomita si secretie biliara si poate fi un semn al unei obstructii intestinale.

Mergi cu el la medic daca observi ca varsa dupa fiecare masa, insa asigura-te inainte ca nu este vorba de regurgitatiile firesti.

5 Eruptii cutanate

Majoritatea eruptiilor cutanate sunt inofensive la bebelusi, insa intotdeauna este indicat sa verifici la pediatru daca iritatiile provin de la o simpla alergie sau dermatita, ori daca sunt un semn al septicemiei, o intoxicatie grava a sangelui care poate fi declansata de meningita bacteriala si care-i poate pune viata in pericol.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului