Cresterea copilului

#teme pentru acasa #copil #teme #teme scoala

5 moduri prin care iti poti ajuta copilul sa-si faca temele pentru acasa

Temele pentru acasa pot fi sarcini dificile pentru elevi, mai ales daca nu au fost atenti la ore si nu au inteles cursurile predate. De cele mai multe ori, elevul are nevoie de ajutor atunci cand trebuie sa-si faca temele, iar primele persoane la care apeleaza sunt parintii sau fratii mai mari. Daca nu are frati, este clar ca trebuie sa-ti faci timp pentru a-i oferi copilului tau sfaturi si indicatii.

Ajutarea copilului la temele pentru acasa nu inseamna doar sa ii oferi sfaturi cu privire la exercitii, ci si sa stii cum sa-i creezi o atmosfera propice studiului. Temele pentru acasa sunt importante, deoarece ajuta elevul sa asimileze cunostintele predate.


1. Alege momentul propice pentru studiu

Este recomandat sa-i creezi copilulul tau un program zilnic dupa scoala. El trebuie sa aiba timp atat pentru odihna si distractie, cat si pentru teme. Rezerva-ti cel putin o ora pe zi pentru a-l ajuta la temele pentru acasa.


2. Elimina elementele care ii distrag atentia

Copiii isi pierd repede rabdarea, mai ales cand vine vorba despre temele pentru acasa, iar elemente care i-ar putea distrage atentia (televizorul deschis, radioul, galagia din casa) nu fac altceva decat sa-i diminueze si mai mult concentrarea.


3. Ajuta-l, dar evita sa-i faci intreaga tema

Uneori, pentru a scapa de chinul temelor, poti fi tentata sa-i rezolvi copilului cap-coada exercitiile. Nu este indicat sa procedezi astfel, intrucat nu va asimila cunostintele. Uita-te intai peste materie si incearca sa intelegi exercitiile. De cand ai terminat tu scoala, este posibil sa uiti amanunte din materia la care iti ajuti copilul, tocmai de aceea este recomandat sa recitesti lectia.


4. Explica-i copilului cum se rezolva tema

Dupa ce ti-ai improaspatat memoria, poti trece la indicatii. Adevaratul ajutor la temele pentru acasa inseamna sa-i oferi copilului explicatii cu privire la rezolvarea lor. Nu este suficient sa-i spui "asa se face", ci trebuie sa-i aduci si argumente: "asa se face, pentru ca...".

Daca ai rabdare si ii explici pe intelesul lui, copilul va asimila mult mai usor informatiile.


5. Pastreaza un calendar cu sarcinile copilului

Uneori, elevii au teme pentru acasa cu un termen limita mai lung. Pentru a-l ajuta sa nu uite ce teme are de facut, este indicat sa pastrezi un calendar in care notezi toate sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca in zilele urmatoare. Astfel, este exclus sa vina cu scuza: "am uitat sa-mi fac tema".

Tu cum iti ajuti copilul la temele pentru acasa?

Sursa foto: parentingpink.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare