Cresterea copilului

#fertilitate #anticonceptionale #sarcina #gravida

5 mituri despre infertilitate

In lupta cu infertilitatea, te-ai lovit adesea de diverse mituri ce tin de conceperea unui copil. Inainte de a trage concluzii pripite, informeaza-te de la specialisti si inlatura odata pentru totdeauna informatiile false.

 

1.    Pastilele anticonceptionale provoaca infertilitatea – Fals

 

Nu exista dovada concreta care sa arate faptul ca anticonceptionalele sunt responsabile pentru infertilitate . „Pastilele anticonceptionale actioneaza pe termen scurt, asadar nu isi pun amprenta asupra capacitatii corpului de a se reproduce. Dimpotriva, exista cazuri in care medicii recomanda pastilele anticonceptionale in lupta cu unele dereglari hormonale si totodata, pentru a spori fertilitatea”, spune doctorul Randy Morris, specialist al departamantului de ginecologie al Chicago General Hospital.

 

2.    Stresul cauzeaza infertilitate – Posibil


In ceea ce priveste aceasta problema, parerile sunt impartite. Ginecologii tind insa sa creada faptul ca infertilitatea este cea care cauzeaza stresul, si nu invers. „Sunt sanse mici ca stresul sa fie una dintre cauzele infertilitatii. Sunt rare cazurile in care stresul poate afecta sistemul reproductiv al femeii. In orice caz, este sigur faptul ca stresul poate fi una dintre problemele care afecteaza ambii parteneri ai unui cuplu, influentandu-le in mod negativ si viata sexuala”, mentioneaza doctorul Morris.

 

Pe de alta parte insa, doctorul Paul Miller, specialist al Departamentului de Obstretica si Ginecologie al General Hospital Greenville considera ca stresul poate fi un factor major al infertilitatii. „Testele de specialitate, efectuate atat asupra femeilor, dar si asupra animalelor, au demonstrat ca factorii de stres pot influenta functiile reproductive. Cu toate acestea, testele sunt destul de greu de interpretat, iar ceea ce este considerat ca fiind stresant de unele persoane, poate constitui doar un element enervant ,pentru altii”, mentioneaza dr. Miller.

 

3.    Fumatul contribuie la infertilitate – Adevarat

 

Acesta reprezinta un adevar sustinut de toti medicii si din pacate, neglijat de multe ori de catre femeile care isi doresc sa devina mamici. Fumatoarele ating menopauza cu aproximativ 2 ani mai devreme decat nefumatoarele; de asemenea, s-a dovedid stiintific faptul ca fumatul afecteaza calitatea spermei si capacitatea de reproducere; mai mult, femeile care fumeaza se expun riscurilor pierderii sarcinii.

 

Asadar, este indicat sa renunti la fumat cu mult inainte de a ramane insarcinata, pentru ca acesta poate fi una dintre cauzele principale ale infertilitatii.

 

4.    Nu poti sa faci nimic pentru a preveni infertilitatea - Fals

 

Cel mai important lucru pe care pe care poti sa il faci este sa ai grija de sanatatea ta, in principal sa te feresti de bolile cu transmitere sexuala, care pot afecta functiile de reproducere. Boli precum gonoreea afecteaza uterul si ovarele cauzand rani asupra organelor de reproducere ale femeii care vor contribui la infertilitate. Ia-ti masuri de precautie, mai ales daca nu esti implicata in relatii de lunga durata cu parteneri pe care ii cunosti destul de bine. Monogamia sau folosirea prezervativului sunt doua dintre metodele care te pot proteja de bolile cu transmitere sexuala.

 

5.    O femeie la 35 de ani poate concepe un copil mai usor decat o femeie la 25 de ani – Fals

 

In ziua de astazi, multe femei aleg sa amane momentul de a concepe un copil pentru a se ocupa de cariera. Majoritatea femeilor de cariera care au sansa de a deveni si persoane publice isi anunta fericite cum au reusit sa ramana insarcinate in jurul varstei de 40 de ani, insa medicii trag un semnal de alarma.

 

Specialistii sustin faptul ca aproximativ doua treimi din numarul acestora nu vor ramane insarcinate fara ajutor specializat dupa varsta de 40 de ani. Mai mult, statisticile arata ca o treime dintre cuplurile unde partenera a trecut de 35 de ani au probleme in a concepe un copil. La 20 de ani, sansele de a ramane insarcinata sunt de 86%, la 35 de ani insa, acestea scad pana la 52%.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului