Cresterea copilului

#carti copii #dezvoltare vocabular #dezvoltare limbaj #jocuri vocabular # jocuri de cuvinte

5 metode istete pentru a dezvolta vocabularul si limbajul copilului

Ti se pare ca micutul tau a crescut destul de mult, dar nu are un vocabular foarte bogat si nu se descurca foarte bine in conversatiile cu ceilalti? Este timpul pentru o "infuzie" de cuvinte noi in limbajul lui, cu ajutorul catorva metode sau jocuri simple, din care copilul invata termeni noi in acelasi timp in care se relaxeaza si distreaza!

 

1. Cultiva-i pasiunea pentru citit

Lectura este principala metoda cu ajutorul careia copilul isi dezvolta vocabularul. Insa ideea de a-l forta sa citeasca nu va da rezultatele dorite si ii va dezvolta o aversiune fata de carti. Incearca sa-i cultivi pasiunea pentru citit oferindu-i titluri de carti atractive pentru el, povestioare de mici de dimensiuni (pentru a nu se plictisi) si fiind tot timpul un model pozitiv pentru el.

2. Vorbeste cat mai mult cu copilul

Conversatiile zilnice sunt o sursa pretioasa de cuvinte si termeni noi pentru vocabularul copilului. Atragerea acestuia in tot soiul de discutii reprezinta si o metoda prin care ai ocazia de a-l corecta atunci cand greseste pronuntia unor termeni, astfel incat sa invete sa ii utilizeze corect in viitor.

3. Invata-l jocuri de cuvinte

Exista o multime de jocuri de cuvinte pe care le poti introduce in programul recreational al copilului, pentru a-si dezvolta vocabularul si limbajul. De la consacratele Scrabble, Fazan, Mima, Spanzuratoarea si pana la inventarea altora - Valiza, Jocul Cuvintelor, Clase de obiecte etc. - exista o sumedenie de moduri in care poti ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul intr-un mod distractiv si eficient.

4. Foloseste-te de situatiile uzuale

Orice iesire in parc la joaca ori sesiune de cumparaturi poate deveni o sursa excelenta pentru invatarea de cuvinte noi. De exemplu, daca sunteti la raionul de fructe dintr-un magazin, incurajeaza copilul sa iti numeasca zece fructe care se gasesc acolo si sa ti le si arate. Cand mergeti in parc, profita de imprejurimi pentru a stimula copilul sa-ti numeasca copaci, flori si alte lucruri din jur si sa-si dezvolte astfel vocabularul.

5. Cantece, poezii si ghicitori

Cantecele, poeziile si ghicitorile sunt alte surse utile din care copilul invata cuvinte noi. In plus, fredonarea lor este o activitate distractiva si o metoda de relaxare pentru ei, de aceea, merita sa le introduci in programul lor zilnic.

Sursa foto: vhs-nordsachsen.de

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului