Cresterea copilului

#greseli #alcool #carti #hobby #adolescenti #incredere #haine

5 greseli pe care parintii le fac cu adolescentii

A venit si timpul acesta. Copilul tau a crescut, este un adolescent in toata regula, care are impresia ca le stie pe toate si ca nu mai are nevoie de tine. Expertii spun ca este bine sa ii impui un set de reguli, insa trebuie sa stii cum sa o faci, intrucat copilul tau traverseaza cea mai delicata perioada in formarea personalitatii de adult. Fara indoiala, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa iei fiecare pas pe rand. Iata 5 greseli pe care parintii le fac in relatia cu adolescentii.

1 Lasa-l sa-si formeze singur personalitatea

Sigur nu iti doresti sa cresti o persoana dependenta de tine. Poate ca nu-ti convin unele alegeri pe care le face, cum ar fi o tunsoare excentrica, haine de rebel ori alegerea unui hobby controversat. Protejandu-l prea mult, nu il va ajuta sa-si formeze independent personalitatea.

2 Citesti prea multe carti de specialitate

Prea multa teorie strica. Este un lucru bun sa citesti carti despre cum sa relationezi cu fiul/fiica ta, insa incearca sa filtrezi prin propria-ti experienta relatia dintre voi doi. Ai incredere in instincte si nu-ti fie frica sa iei decizii atunci cand trebuie sa o faci, oricat de incomode ar fi unele situatii.

3 Te astepti la ce este mai rau

Multi parinti fac aceasta greseala. Acorda-i copilului tau incredere si lasa-l sa ia decizii fara sa i le impui tu. Evident nu trebuie sa il lasi sa-si faca de cap, insa ghideaza-l catre alegerea corecta, nu i-o impune tu, altfel veti avea o relatie cu nabadai. Incearca sa te apropii cat mai mult de el, respectand interesele si hobby-urile sale.

4 Ignori problemele grave

Este bine sa-l lasi sa ia singur decizii si tu doar sa-l indrumi atunci cand este nevoie, insa nu ignora problemele cu adevarat importante. Ia atitudine daca suspectezi ca are un anturaj nepotrivit si nu mai este cel pe care il stii tu. Daca s-a apucat de alcool sau droguri, este bine sa actionezi acum, pana cand obiceiul nu se transforma in dependenta. Urmareste-i schimbarile de comportament si incearca sa discuti cu el la primele semne ale problemei.

5 Il judeci prea aspru ori prea lejer

Trebuie sa gasesti un echilibru atunci cand judeci comportamentul adolescentului tau. Nu evita discutiile cu el chiar daca vor genera conflicte intre voi, insa evita sa-l judeci prea aspru. Pe de alta parte, incearca sa-l castigi de partea ta si sa il indrumi priteneste catre calea cea buna.

Sursa foto:sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului