Cresterea copilului

#parinti #copii #educatie #incredere #curaj #responsabilitate #rabdare

5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Educatia pe care i-o oferi copilului tau il pregateste pe acesta pentru a-si urma propriul drum in viata. Pentru a-l ajuta  sa aiba succes si sa fie fericit, este important sa ii cultivi prin educatia oferita cateva calitati care il vor ajuta intotdeauna.


Iata care sunt unele dintre cele mai importante calitati pe care le poti cultiva in copilul tau:

 

1 Curajul

 

Fie ca este vorba despre determinarea de a-si duce “bataliile” pana la capat, de a risca sau de a se ridica dupa o infrangere, curajul este o calitate care il va ajuta pe copilul tau in orice moment al vietii sale.

Gandeste-te la primii pasi ai copilului tau, la prima data cand a urcat pe o scena, la serbare , in fata tuturor parintilor sau ziua in care a invatat sa mearga pe bicicleta. Tu ai fost acolo intotdeauna si l-ai incurajat, deteminandu-l sa continue si sa isi invinga frica.

Incurajarile constante il vor invata pe copilul tau ca este normal sa greseasca la primele incercari, dar si ca trebuie sa continue pana reuseste. Chiar daca micutul tau deranjeaza, strica sau se murdareste in incercarile sale de a-si atinge scopurile, nu il certa si nu il descuraja.

Nu ii sari imediat in ajutor, rezolvand lucrurile in locul sau, ci lasa-l sa experimenteze si fii acolo pentru a-l sprijini. Desi vei avea nevoie de multa rabdare, copilul tau isi va construi treptat increderea in sine si va indrazni sa isi forteze limitele, pentru a obtine ceea ce isi doreste.
 

 

2 Increderea in sine

 

Parerea pe care o avem despre noi insisi isi pune amprenta asupra vietii noastre. Nu le putem cere celor din jur sa aiba incredere in noi, daca nu ne cunoastem potentialul.

Daca micutul tau nu va avea incredere in sine, nu va incerca niciodata sa isi depaseacsa limitele, sa isi descopere calitatile si sa o ia de la capat atunci cand a gresit un drum.

Increderea in sine va determina si pasii de viitor al acestuia. Un copil care nu are incredere in sine va creste nesigur, timorat si nu va mai da randament in ceea ce face. Pentru a evita acest lucru, incepe prin a evidentia mai des calitatile copilului tau si nu atat de mult defectele. Incurajeaza-l sa isi descopere pasiunile, ofera-i responsabilitati si nu ezita sa il lauzi pentru reusitele sale.

 

3 Simtul responsabilitatii

 

Inca de la varsta frageda, copiii incep sa primeasca responsabilitati pe masura posibilitatilor lor: stransul jucariilor, curatenia in camera proprie, rezolvarea temelor, ingrijirea unui animal de casa . Mai tarziu, copilul cu un simt dezvoltat al responsabilitatii va intelege ca faptele sale au si consecinte.

Regulile impuse de tine, micile pedepse sau mustrari il vor ajuta sa isi inteleaga mai bine actiunile si sa ia decizii gandindu-se de doua ori inainte de a actiona. Astfel, atunci cand va ajunge la maturitate, copilul tau va sti sa se fereasca de pericole si sa ia decizii in functie de ceea ce este mai bine pentru viitorul acestuia.

 

4 Rabdarea

 

Copiii sunt mereu agitati, zburdalnici si vor intotdeauna ca lucrurile sa aiba loc atunci cand isi doresc. Pe parcurs insa, cu ajutorul tau, va invata ce inseamna si rabdarea.

Rabdarea il va ajuta mai tarziu sa isi planifice mai bine pasii pe care ii are de facut pentru a-si atinge scopurile, sa nu cedeze primelor impulsuri si sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona.

Inca de mic il poti invata pe copilul tau sa aiba rabdare. Ofera-i idei despre ce ar putea sa faca in timp ce sunteti la coada la magazin sau la doctor, organizeaza jocuri care solicita rabdarea copilului si rasplateste-l pentru rezultatele bune, realizati experimente care au nevoie de timp pentru a ajunge la un rezultat final, gatiti impreuna etc.

Toate acestea sut gesturi mici, insa in timp, copilul va invata sa astepte, va fi dornic sa isi vada progresele si va invata sa aiba rabdare.

 

5 Empatia

 

Empatia reprezinta una dintre cele mai importante competente sociale ale unei persoane. Puterea de a ne pune in locul celuilalt ne ajuta sa ii intelegem mai bine pe cei din jur si sa actionam atat in beneficiul acestora, dar si al nostru.

Atunci cand este mic, copilul nu reuseste sa priveasca lucrurile si dintr-o alta perspectiva, insa tu il poti ajuta sa ii inteleaga pe cei din jur. Explica-i intotdeauna copilului care sunt consecintele actiunilor sale; daca se cearta cu un coleg de scoala sau daca il loveste pe fratiorul mai mic, spune-i care sunt consecintele asupra acelei persoane: fratiorului ii face bubita sau pe colegul de scoala il doare. Mai tarziu, vei putea discuta dintr-o alta perspectiva, cum s-ar simti copilul tau daca i s-ar intampla acelasi lucru. In felul acesta, micutul va invata sa ii inteleaga pe cei din jur si sa relationeze mai bine cu acestia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare