Cresterea copilului

#sfaturi pentru parinti # ajutor copii #invatatura #copii

4 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa aiba note mari la invatatura

Rolul parintilor este esential in ghidarea copiilor in procesul de invatare si de efectuare a temelor, mai ales in primii ani de scoala, cand apar tot felul de noi provocari: adaptarea la un program mai mult sau mai putin diferit de cel cu care micutii erau obisnuiti la gradinita, existenta unor sarcini de lucru in afara orelor de curs, numarul destul de mare de materii studiate. Cu toate acestea, daca parintii si copiii formeaza o adevarata echipa, procesul de acomodare va fi mai usor pentru ambele parti. In plus, nici rezultatele grozave nu vor intarzia sa apara!

Daca si tu iti doresti sa-ti ajuti copilul, fie el elev in clasele primare sau gimnaziale, sa invete mai usor si sa aiba rezultate bune la invatatura, insa nu prea stii de unde sa incepi, astfel incat sa nu fii perceput ca un parinte autoritar, in articolul de astazi te invitam sa descoperi 4 sfaturi esentiale pentru a-ti sustine copilul sa aiba note mari la invatatura.

Comunica deschis despre problemele pe care le intampina

Ca orice nou inceput, fiecare an scolar poate veni la pachet cu o serie de provocari pentru copilul tau. De exemplu, s-ar putea ca introducerea fizicii in orarul de clasa a VI-a sa-l puna in dificultate si sa-l faca sa se simta nesigur pe situatie. Dificultatile pe care le are se pot observa, uneori, in rezultatele obtinute.

In acest caz, in loc sa iti faci tot felul de scenarii, precum ca nu a invatat suficient pentru un anumit test, de exemplu, cel mai bine este sa incerci sa comunici deschis cu el. Intreaba-l ce s-a intamplat si care este motivul real pentru care a obtinut o nota mai mica. Astfel, poti descoperi ca nu stapaneste prea bine unele aspecte teoretice sau practice  - pentru a gestiona mai usor aceasta problema, poti comanda manuale auxiliare care sa-l ajute sa-si fixeze mai bine in minte informatiile.

Nu pune presiune pe el

Dorinta unor parinti ca scolarii lor sa aiba zece pe linie se poate transforma foarte usor intr-un factor de presiune imensa pentru orice copil, indiferent de varsta. Nu este gresit sa-ti doresti ca el sa aiba note mari la invatatura, insa este mult prea mult sa-i impui sa obtina numai note maxime tot timpul si, ceea ce este foarte grav din punct de vedere psihologic, sa-i aduci drept exemple alti colegi de-ai lui care reusesc sa aiba numai rezultate impecabile.

In schimb, sprijina-l sa evolueze la materiile unde poate intampina, intr-un anumit punct, probleme. Daca poti, ajuta-l sa inteleaga conceptele mai dificile. Va aprecia implicarea si sustinerea ta, iar rezultatele bune vor veni, astfel, ca o consecinta fireasca, si nu vor reprezenta un factor de presiune.

Incurajeaza-l si recunoaste-i meritele

Asa cum nu ii ceri doar rezultate maxime, asa apreciaza-i fiecare progres. De pilda, daca ia, la un moment dat, o nota mai mica la o anumita materie, pe care nu o intelege foarte bine, dupa care lucreaza mai mult acasa si obtine, ulterior, o nota mai mare, remarca-i progresul si felicita-l pentru evolutie, chiar daca a doua nota nu este neaparat zece.

Recunoaste-i meritele de fiecare data - atat pe cele mai mari, cat si pe cele mai mici. Acest lucru il va face sa se simta apreciat si il va motiva, ceea ce contribuie enorm la confortul sau psihologic, componenta esentiala in procesul de invatare.

Ajuta-l sa imbine utilul cu placutul

Gaseste o modalitate prin care sa-l ajuti sa nu vada timpul dedicat studiului ca pe o corvoada. Poti face asta amenajandu-i un spatiu de lucru prietenos, cu o atmosfera usor relaxata, sau pregatindu-i o mica surpriza la finalul timpului de lucru, cum ar fi o iesire in oras la restaurantul lui preferat sau o gustare delicioasa, preparata acasa.

De asemenea, este esential sa comunici cu el atat pe parcursul studiului, cat si la finalul acestuia. Nu este indicat nicidecum sa intri in camera lui din 5 in 5 minute si sa-l tot intrebi ce face sau daca avanseaza - in schimb, ii poti spune ca, daca simte nevoia de ajutor la un moment dat, esti acolo pentru el sa-i explici.

In final, iti reamintim ca, pentru a avea rezultate bune la invatatura, unul dintre cele mai importante lucruri pentru copilul tau este sa se simta confortabil: confortabil sa vorbeasca deschis cu tine despre problemele si lipsurile pe care le are, confortabil sa-ti marturiseasca faptul ca a luat o nota mai mica la un moment dat, confortabil sa lucreze si sa invete in ritmul lui, fara sa simta ca are un parinte gata sa-l taxeze la orice pas. Acorda atentie confortului sau psihologic, iar rezultatele, cu siguranta, nu vor intarzia sa apara.

Nu uita: impreuna formati o echipa puternica.

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului