Cresterea copilului

#copil #crestere copil # educatie copil #laude copil #grabire copil #greseli educatie copil #greseli crestere copil

4 lucruri pe care sa le spui mai rar copilului tau

Probabil ca ai renuntat la expresiile invechite folosite de parintii sau bunicii tai in ceea ce priveste cresterea copiilor. Nu le spui celor mici "asteapta pana cand va ajunge tatal tau acasa" sau "cat de bine-ar fi fost daca ai fi semanat cu sora ta", pentru ca stii ce efect pot avea aceste sintagme asupra unui copil.

Chiar si asa, exista o multime de lucruri pe care parintii inca le spun copiilor si care, rostite in exces, pot fi nocive pentru educatia si evolutia lor, potrivit psihologilor. Iata cateva dintre ele!

1. "Bravo"

In loc sa ii motiveze, laudele ii fac pe cei mici sa-si caute mereu validarea in cuvintele tale. Jenn Berman, psiholog si autorul volumului "Ghidul de crestere a copiilor fericiti si increzatori, de la A la Z", sustine ca aprecierea pentru fiecare mica reusita il poate face pe copilul tau dependent de aprobarea ta.

2. "Exercitiul este mama invataturii"

Chiar daca aceasta afirmatie este cat se poate de adevarata, poate pune presiune pe copilul tau. Psihologul Joel Fish, autorul cartii "101 modalitati de a fi un parinte grozav pentru copiii care practica sporturi", sustine ca aceasta falsa incurajare il va face pe micutul tau sa creada ca nu a exersat suficient sau ca nu este destul de talentat in ceea ce vrea sa faca.

3. "Esti bine, nu mai plange"

Atunci cand copilul tau se loveste, instinctele iti spun ca ar trebui sa il faci sa creada ca nu s-a lovit atat de rau. Dar daca ii spui ca este bine, nu vei face decat sa inrautatesti situatia. "Copiii plang tocmai pentru ca nu le este bine", spune Jenn Berman. Datoria ta de parinte este sa il ajuti sa inteleaga si sa faca fata emotiilor proprii, asa ca cea mai buna atitudine in astfel de cazuri este sa il iei in brate si sa ii explici ca si tu te-ai speriat, dar ca problema se va remedia.

4. "Grabeste-te!"

Daca atunci cand sunteti in criza de timp tu ii spui acest lucru copilului tau, nu vei face altceva decat sa pui o presiune si mai mare pe el, care il va incetini si mai mult. Psihologul Linda Acredolo, coautor al volumului "Gandire de copil", sfatuieste ca atitudinea potrivita in astfel de situatii este sa-i sugerezi copilului ca sunteti o echipa si ca va grabiti amandoi. De asemenea, o modalitate placuta si ludica de a-l grabi este sa-i propui o intrecere.

Sursa foto: summer.rutgers.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului