Cresterea copilului

#intrebari #adolescent # comunicare adolescent #intrebari adolescent

4 intrebari pe care nu ar trebui sa i le adresezi adolescentului tau

Comunicarea cu un adolescent este intotdeauna un exercitiu de echilibristica pe care il faci alaturi de copilul tau. Acum este in regula, in clipa urmatoare poate sa izbucneasca intr-o reactie incontrolabila de suparare. In acest context, publicatia britanica "Huffingtoon Post" a intocmit un set de intrebari pe care sa nu este indicat sa le pui vreodata adolescentului tau.


1. "Ce ai facut astazi?"

Acest gen de intrebari sau unele asemanatoare - "Te-ai distrat aseara?", "Cum a fost la scoala?" - nu face decat sa ii irite pe adolescenti. Din punctul lor de vedere, sunt intrebari previzibile si nesincere, iar raspunsul va fi pe masura: "Bine"/"Nimic interesant". Mai bine gaseste un punct comun de discutie si adreseaza o intrebare deschisa, de tipul: "Poti sa-mi spui cum sa descarc muzica pe iPod?".


2. "De ce nu le-ai zis sa te lase in pace?"

Atunci cand adolescentul este intimidat in diferite feluri de alti copii, unul din cele mai nefericite feluri in care poti reactiona este sa il intrebi "De ce nu le-ai zis sa te lase in pace?".

Studiile arata ca, de multe ori, adolescentii nu le comunica aceste abuzuri parintilor lor tocmai de teama ca vor fi umiliti. Ajuta-l sa-si creeze un plan de siguranta si intreaba-l, mai degraba: "Unde s-a intamplat asta?". O asemenea intrebare il va ajuta sa capete mai mult curaj.


3. "Si ea cu ce era imbracata?"

Materialismul castiga din ce in ce mai mult teren in viata adolescentilor. Acestia trec printr-o perioada marcata de reclamele agresive ale un branduri de haine care ii au drept public tinta. Aceasta este si perioada in care ei isi formeaza personalitatea si sunt cel mai usor de impresionat.

Adreseaza-i mai bine o intrebare de genul "Si ce iti place la ea?", cand vine vorba despre prietena lui sau fata de care ii place. Este mult mai potrivita si nici nu va da impresia ca tii numai la eticheta vestimentara.


4. "De ce esti atat de sensibil?"

La pubertate au loc schimbari hormonale intense, deci faptul ca reactioneaza diferit fata de cum te-ai fi asteptat nu inseamna neaparat ca este ceva in neregula cu el. Un studiu recent arata ca partea creierului responsabila cu emotiile este inca in dezvoltare la adolescenti. De aceea apar schimbari bruste in starea de dispozitie.

Adolescentul trece printr-o perioada in care este foarte sensibil. Poti sa il intrebi daca are nevoie de o imbratisare sau daca a avut o zi grea, insa abtine-te de la remarce sarcastice!

Sursa foto: humptybumptykids.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare