Cresterea copilului

#stres #prieteni #agresiuni fizice si psihice #batausi #incredere in forte proprii

4 feluri prin care iti intaresti psihic copilul sa faca fata colegilor agresivi

Deodata, copilul tau vesel si jucaus devine apatic, prefera sa petreaca din ce in ce mai mult timp singur, iar rezultatele sale la invatatura scad. Si totusi, ce s-a intamplat cu el, tinand cont ca la voi in familie nu s-a petrecut nici un eveniment nefericit care sa ii perturbe echilibrul emotional? De vina pare sa fie stresul provocat de sicanele fizice si psihice ale altor copii mai mari de la scoala. Din pacate, tu afli destul de tarziu acest lucru, cand deja psihicul lui este afectat. Iata patru strategii prin care poti sa il ajuti sa treaca peste acest moment delicat si sa opresti ceea ce se petrece.

1 Vorbeste cu el

Una dintre primele masuri pe care le poti lua atunci cand observi ca ceva este in neregula cu micutul tau este sa il provoci la o discutie. De teama, de rusine uneori, s-ar putea sa iti ascunda faptul ca este abuzat fizic sau psihic de un alt copil mai rautacios la scoala. Daca iti marturiseste el acest lucru, trebuie sa il lauzi pentru ca a avut curajul sa vorbeasca deschis. Consulta-te cu profesorii si ia atitudine.

2 Indeparteaza "momeala"

De multe ori, un "bataus" urmareste ceva ce copilul tau poate detine la un moment dat. De exemplu, daca ii oferi bani, un anumit joc electronic sau un telefon mobil de ultima generatie, elevul in cauza poate fi tentat de aceste lucruri si de aceea poate sa "isi concentreze" atentia la copilul tau. Incearca sa ii pregatesti un pachet cu mancare de acasa, renunta la joc sau la telefonul mobil si vezi ce se intampla.

3 Incurajeaza-l sa isi faca prieteni

Un copil singur este mult mai vulnerabil in fata altor copii care au crescut in medii familiale dezorganizate si care au un grad de violenta ridicat. Incurajeaza-l sa isi faca prieteni cat mai multi si sa se deplaseze mereu in grup. Astfel, sansele ca el sa fie atacat scad considerabil.

4 Creste-i increderea in el

De multe ori, in astfel de cazuri, cand cel mic se simte stresat emotional sau fizic, increderea in fortele proprii scade, mai ales daca observa ca parintii nu fac nimic in aceasta privinta. Ajuta-l intarindu-i psihicul si oferindu-i alternative prin care el singur isi poate da seama ca este un caracter puternic.

De exemplu, il poti implica in diferite concursuri sau iesiri in natura, unde poate fi pus in fata unor situatii neprevazute si care necesita curaj. Lauda-l pentru actiunile si deciziile sale, insa lauda-l pentru merite si rezultate, altfel isi va da seama ca este de fatada si va deveni si mai frustrat.

Sursa foto: idiva.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului