Vitaminele si mineralele sunt esentiale in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Din gama variata de vitamine, trei dintre acestea sunt esentiale, lipsa lor ducand la probleme grave de sanatate.
Vitamina D
Vitamina D regleaza nivelul de calciu din sange, mentinand un nivel optim al acestuia. Totodata, vitamina D are „grija” ca vitaminele si mineralele sa fie distribuite corect in corp.
Carenta de vitamina D duce la fluctuatii ale nivelului de calciu, iar consecintele pot fi grave pentru sanatatea copilului tau: caderi de calciu, atacuri de inima sau rahitism .
Una dintre sursele de vitamina D il reprezinta laptele matern. Studiile au demonstrat ca tot mai multe mame prezinta deficienta de vitamina D si nu le pot oferi astfel bebelusilor aportul de vitamina D necesar zilnic. Atunci cand mama prezinta o carenta de vitamina D, copilul este nevoit sa ia suplimente, speciale pentru copiii hraniti la san.
Desi unii medici recomanda ca micutii sa ia zilnic suplimente, alti doctori se arata rezervati, considerand ca vitamina D este responsabila pentru o serie de infectii si dureri de stomac.
Cei mai afectati sunt copiii cu pielea mai inchisa. Organismul acestora nu reuseste sa produca in mod natural vitamina D, de aceea au nevoie de o expunere mai mare la soare. Nici alimentatia nu ofera cantitati semnificative de vitamina D.
Vitamina D se regaseste in lapte, cereale, oua, peste. Pentru a completa insa resursele de vitamina D din alimentatie, in cazul in care copilul si mama prezinta carente, medicul va prescrie suplimente.
Acidul folic
Ai auzit probabil de faptul ca, in timpul sarcinii, medici recomanda gravidelor sa ia suplimente de acid folic. Din pacate insa, nu toate viitoarele mamici stiu ca acidul folic trebuie sa se ia inainte de a ramane insarcinate.
O carenta de acid folic poate afecta grav bebelusul: malformatii congenitale ale inimii sau probleme ale sistemului nervos pot aparea inca dinainte ca o femeie sa isi dea seama ca este insarcinata. Acidul folic previne insa riscul aparitiei acestora cu pana la 85%, atunci cand este luat chiar inainte de a ramane insarcinata.
Pentru a preveni orice neplacere, specialistii recomanda femeilor sa ia vitamine ce contin si acid folic, chiar daca nu planuiesc sa ramana insarcinate in urmatoarea perioada.
In alimentatie, acidul folic se regaseste in broccoli, salata verde, spanac, sparanghel, linte, morcov, galbenus de ou, ficat, grau integral, porumb, migdale, castane, suc de portocale.
Fierul
Copiii hraniti cu alimente sarace in fier sunt de 30 de ori mai expusi carentelor de fier, care duc intr-un final la anemie si probleme in dezvoltarea fizica. Desi laptele matern contine cantitatea de fier necesara bebelusului, odata ce acesta este intarcat, primeste alimente care nu ii mai asigura aportul zilnic necesar. Laptele de vaca este unul dintre alimentele consumate de catre copii, cu un continut scazut de fier.
Pentru a mentine insa echilibrul, medicii recomanda parintilor sa ii cumpere bebelusului hrana bogata in fier si sa suplimenteze aportul zilnic necesar prin alimentele potrivite. Fierul se gaseste in carnea rosie, ficatul de pasare, galbenusul de ou, fructele oleaginoase, fructele uscare, seminte, spanac, urzici, salata verde, fasole, mazare sau cereale integrale .