Cresterea copilului

#scutec #ingrijire #bebelus

20 de moduri de a calma bebelusul care plange

Cand bebelusul tau incepe sa planga, simti ca nu stii de unde sa incepi pentru a descoperi ce anume ii provoaca nemultumire. Ideal ar fi sa nu te panichezi si sa ramai calma, pentru ca starea ta de agitatia il va stresa si mai mult pe micut. Iata cateva modalitati prin care il poti calma pe bebelusul tau.
 

1. Verifica scutecul bebelusului

 

Un scutec ud sau murdar este unul dintre cele mai intalnite motive care declanseaza tau. Chiar daca stii ca doar ce i-ai schimbat scutecul micutului, ar fi bine sa il verifici si sa il schimbi imediat, daca observi ceva neinregula.
 

2. Verifica temperatura bebelusului
 

Atinge spatele bebelusului si observa temperatura acestuia, daca bebelusul este prea infierbantat sau dimpotriva, ii este prea rece. Adauga sau elimina straturi de imbracaminte.
 

3. Hraneste-ti bebelusul
 

Majoritatea bebelusilor plang atunci cand le este foame. Nu te ingrijora daca tocmai ce ti-ai hranit bebelusul. Expertii sustin ca laptele mamei este absorbit destul de repede de catre micut, asa ca vei fi nevoita sa il hranesti mai des. De asemenea, dupa hranire , bate-l usor pe spate, indoaie-i usor genunchii la piept sau maseaza-i spatele,  pentru a elimina gazele.
 

4. Distrage-i atentia
 

Aceasta metoda da de cele mai multe ori roade. Incearca sa ii distragi atentia copilului tau de la plans facand tot felul de fete haioase sau jucandu-te cu acesta.
 

5. Imbratiseaza-l
 

Cateodata, bebelusul are nevoie doar de putina afectiune si atentie din partea ta. Imbratiseaza-l, leagana-l si spune-i cat de mult il iubesti, pana cand micutul se calmeaza.
 

6. Schimba modul in care iti tii bebelusul
 

Unii bebelusi prefera sa fie tinuti pe umar, altii vor sa priveasca in fata, deci sa stea cu spatele sprijinit de tine. Experimenteaza diferite moduri de a-ti tine bebelusul si descopera care este pozitia preferata a micutului.
 

7. Canta-i sau vorbeste-i
 

De cele mai multe ori, o voce familiara va calma plansetul bebelusului tau. Canta-i usor sau vorbeste-i pana cand acesta isi recapata sentimentul de siguranta si zambeste iarasi.
 

8. Dansati
 

O miscare lenta, repetitiva ii va induce bebelusului o stare de liniste. Tine-l in brate si alinta-l, pentru a calma plansetul micutului.
 

9. Leagana-l
 

Aceasta este una dintre metodele cele mai intrebuintate de-a lungul timpului pentru a calma bebelusul. Aseaza-te intr-un scaun balansoar si leganati-va impreuna, pozitioneaza-l pe genunchii tai atunci cand stai intinsa sau pune-l intr-un patut care iti da posibilitatea sa il legeni. Fii atenta insa la starea copilului tau, pentru ca unii bebelusi devin si mai agitati din cauza acestor miscari.
 

10. Verifica-i hainutele
 

Verifica daca hainutele bebelusului nu prezinta elemente care l-ar putea deranja. Poate ca sunt prea stranse pe corp sau il "ciupesc" niste nasturi sau imprimeuri nazdravane.
 

11. Fa-i o baie
 

Apa calduta induce imediat o stare de relaxare. Cateva picaturi de ulei de lavanda ajuta de asemenea la detensionare.
 

12. Permite-i contactul cu pielea ta
 

Studiile au aratat faptul ca bebelusul se calmeaza mai usor daca simte contactul direct cu pielea mamei. Pozitioneaza-l astel incat pieptul si abdomenul acestuia sa iti atinga pieptul tau.
 

13. Maseaza-l
 

Maseaza-ti bebelusul, usor pe spate si pe burtica. Nu il masa prea usor, pentru ca ai putea sa il gadili si sa il faci sa devina si mai nervos.
 

14. Ofera-i suzeta
 

Desi unele mamici nu sunt de acord cu folosirea acesteia, multi dintre bebelusi se calmeaza cu ajutorul suzetei. Ofera-i una si vezi cum reactioneaza micutul.
 

15. Inlatura sursele de stres
 

Galagia sau lumina prea puternica il poate supara pe micutul tau. Incearca sa ii oferi liniste si sa indepartezi jucariile, pentru a-l ajuta sa se relaxeze.
 

16. Inveleste-l cu o paturica
 

Infasoara-l be bebelusul tau intr-o paturica moale, pentru a-l ajuta sa se calmeze. Micutii nu realizeaza ca bratele pe care le misca prin aer sunt ale lor si astfel, se pot speria.
 

17. Mergeti la o plimbare cu masina
 

Desi suna ciudat, o plimbare cu masina il va calma destul de repede pe micut. Vibratiile produse de aceasta sunt cele care ii induc micutului o stare de relaxare.
 

18. Iesiti la o plimbare
 

Pune-l pe bebe in carut si iesiti la o plimbare in parc. Aerul curat si razele soarelui il va binedispune pe micut.
 

19. Foloseste-te de zgomotele repetitive
 

Poate ai observat deja ca anumite zgomote repetitive, precum muzica pentru bebelusi, zgomotul uscatorului de par, al ventilatorului etc., il linistesc imediat pe bebelus. Descopera care este zgomotul care ii este pe plac micutului tau si foloseste-l in caz de urgenta.


20. Invata cand sa renunti
 

Chiar si cel mai calm parinte va ajunge la un moment dat, la capatul puterilor. Daca simti ca nu mai faci fata si nu stii cum sa iti calmezi copilul, lasa-l in patut, inchide usa si acorda-ti cateva momente pentru a te linisti si pentru a-ti pune gandurile in ordine. Incearca sa fii inconjurata de persoane de ajutor, precum rude sau prieteni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului