Micutul tau se va naste in curand si te gandesti deja la ce este mai bun in ceea ce priveste alimentatia lui. Cand vine vorba de alaptatul la san ai oarecare temeri si te intrebi daca vei face fata acestei experiente inedite si emotionante.
Intr-un raport efectuat de Academia Internationala de Medicina, se recomanda tinerelor mame sa-si alapteze bebelusul pe o perioada cat mai mare, deoarece avantajele pentru bebelus sunt multiple: dezvoltare senzoriala, scade riscul aparitiei eczemelor, a infectiilor intestinale si respiratorii, reduce riscul mortii subite, previne obezitatea etc.
Iata 10 lucruri pe care este bine sa le stii despre alaptatul copilului:
1. Este greu sa alaptezi? Procesul de alaptare necesita cateva zile sau chiar saptamani de adaptare si acomodare, atat pentru tine, cat si pentru bebelus. De aceea, este important sa fii sustinuta si informata inca de la inceput. Pentru acest lucru, este bine sa alegi un spital in care sa nasti, unde stii ca vei beneficia de tot ajutorul din partea specialistilor, atat pe durata nasterii, cat si dupa.
2. Cat de importanta este marimea sanilor? Lactatia nu depinde de marimea sanilor, ci de apetitul copilului. Asa ca nu trebuie sa-ti faci probleme daca ai sanii mai mici sau mai mari. In momentul in care micutul suge se stimuleaza productia de lapte.
3. Este nevoie de un regim alimentar special? Poti manca din foarte multe alimente, pentru ca ai nevoie de o hrana sanatoasa si variata. In mod special, este recomandat sa bei cat mai multa apa ca sa iti mentii corpul hidratat. Totusi, ceaiul, cafeaua, alcoolul si mancarurile foarte condimentate trebuie consumate cu moderatie. De asemenea, vei observa imediat ca micutul tau nu mai vrea sa suga, daca ai mancat un aliment cu miros puternic, cum se intampla adesea in cazul consumului de ceapa si usturoi.
4. De ce il protejeaza laptele pe bebelus de infectii? Laptele matern contine anticorpi care intaresc sistemul imunitar al bebelusului pentru a lupta impotriva infectiilor, in special celor ORL si intestinale. Laptele mamei este special adaptat pentru fiecare bebelus in parte si actioneaza in functie de nevoile acestuia. Chiar si atunci cand este foarte cald afara, puteti sa nu-i dati apa, insa este foarte important sa-l puneti des la san.
5. Prima alaptare este dureroasa? Pentru o femeie care a nascut, primele zile pot fi mai dificile in ceea ce priveste alaptarea. Se intampla ca mama sa faca febra si sa aiba dureri la nivelul sanilor. Disconfortul dispare cu atat mai repede, cu cat copilul suge mai des si mai mult imediat dupa nastere, in medie de la 8 - 12 ori, in 24 de ore.
Tips: inainte de a pune copilul la san, incearca sa strangi tu mamelonul pentru a scoate lapte, pentru ca noul nascut poate intampina probleme. Daca laptele nu iese pentru ca sanii sunt tari, aplica mici comprese calde si fa masaj in jurul areolei mamare timp de cateva minute pentru a stimula secretia de lapte.
6. Care este pozitia potrivita pentru a alapta? Poti alapta copilul in numeroase pozitii. Important este sa stai intr-un loc confortabil astfel incat sa nu exerciti o presiune prea mare asupra spatelui tau. De asemenea, greutatea copilului nu trebuie sa te apese pe brate. Pune-l pe picioarele tale ca si cum ar sta in fundulet, apleaca-l cu capul sub san astfel incat sa ajunga cu gura direct in zona areolei mamelonului, iar cu urechea lipita de tine. Poti alapta si alungita pe spate. Aceasta pozitie este recomandata de catre medici, mamelor care au nascut prin cezariana.
7. De cate ori trebuie alaptat copilul? Un nou-nascut trebuie alaptat din doua in doua ore si chiar mai des daca micutul solicita acest lucru. Este important sa incerci sa alaptezi imediat dupa ce ai nascut pentru a stimula lactatia. Periodicitatea alaptarii la san scade odata cu cresterea copilului si cu introducerea in alimentatia acestuia a produselor solide. Plansul copilului este adesea un semn ca ii este foame.
8. Sanii se vor lasa dupa alaptat? In cele noua luni de sarcina, sanii cresc in dimensiune, devin mai sensibili, iar pielea se intinde puternic. Din cauza greutatii mari la care sunt supusi (instalarea lactatiei) acestia isi pierd supletea si fermitatea. De aceea, igiena sanilor este foarte importanta: jeturi de apa calda si rece, aplicate alternativ, efectuarea unui masaj zilnic cu creme hidratante (ai grija sa te speli de fiecare data inainte de a alapta), purtarea unui sutien comod, dintr-un material natural (de preferat bumbac) etc.
9. Se pot lua medicamente? Cel mai bine este ca inainte de a lua un medicament (oricat de inofensiv ti s-ar parea) sa ceri sfatul medicului. Majoritatea substantelor continute ajung in lapte si implicit in organismul sugarului.
10. Ce se intampla cand copilul nu mai vrea sa fie alaptat? Desi nu sunt in perioada „intarcarii”, anumiti copii refuza aparent din senin sa mai suga la san. Aceasta „greva a laptelui” cum este denumita de catre medici are anumite cauze pe care mama le poate depista cu usurinta. Printre motivele cele mai frecvente se numara: dureri ale gingiilor cauzate de iesirea dintilor, infectii ORL, separarea de mama pe o anumita perioada, parfumul unei lotiuni aplicate in zona sanilor, un aliment cu miros puternic pe care il resimte bebelusul in compozitia laptelui.