Reteta de cozonaci Dubai pentru Paste
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de faina tip 000 (cernuta de 2-3 ori)
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
- 200 g zahar
- 5 galbenusuri
- 500 ml lapte caldut
- 200 g unt topit (82% grasime)
- 2 pliculete zahar vanilat
- Coaja rasa de la o lamaie si o portocala
- Un praf de sare
- 1 lingurita extract de rom
- 1 lingura de apa de trandafiri (optional, pentru nota orientala)
Ingrediente pentru umplutura:
- 300 g curmale fara samburi, tocate fin
- 100 g nuci macinate
- 100 g migdale sau fistic (optional)
- 2 linguri cacao
- 2 linguri zahar brun
- 1 lingurita scortisoara
- 2-3 linguri lapte cald
- 1 lingura apa de flori de portocal sau trandafiri (optional)
- 50 g unt
Pentru uns:
- 1 ou batut cu 2 linguri lapte
- Sirop de miere sau glazura de zahar pudra si apa de trandafiri (dupa preferinta)
Mod de preparare:
1. Activarea drojdiei
Dizolva drojdia in 100 ml lapte caldut cu 1 lingurita zahar si 1 lingura de faina. Lasa amestecul sa creasca 10-15 minute, pana devine spumos.
2. Pregatirea aluatului
Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea, zaharul, coaja de lamaie si portocala. Separat, mixeaza galbenusurile cu zaharul vanilat si extractul de rom.
Adauga drojdia activata si incepe sa incorporezi treptat laptele caldut si galbenusurile, framantand. La final, adauga untul topit in fir subtire, framantand bine pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Daca doresti, adauga si apa de trandafiri pentru aroma orientala. Acopera aluatul si lasa-l la dospit 1-1.5 ore, pana isi dubleaza volumul.
3. Umplutura delicioasa
Intr-o craticioara, pune curmalele tocate cu laptele si untul, la foc mic, pana se formeaza o pasta groasa. Adauga nucile, migdalele, cacaoa, zaharul brun si scortisoara. La final, incorporeaza aromele orientale, daca doresti.
Lasa umplutura sa se raceasca complet.
4. Asamblarea cozonacilor
Imparte aluatul in doua sau patru parti, in functie de cate forme de cozonac ai. Intinde fiecare bucata in foaie dreptunghiulara, unge cu umplutura si ruleaza strans.
Poti impleti rulourile cate doua pentru un aspect spectaculos.
Aseaza cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt si lasa-i la crescut inca 30-40 de minute.
5. Coacerea
Unge cozonacii cu ou batut si pune-i in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40-50 de minute, pana devin rumeni si capata un miros imbietor.
La final, ii poti unge cu putin sirop de miere pentru un luciu elegant sau presara cu zahar pudra parfumat cu apa de trandafiri.
Servire si pastrare
Cozonacul Dubai se serveste cu mandrie la masa de Paste, langa oua rosii si friptura de miel. Gustul sau rafinat, cu note orientale, il face perfect pentru cei care cauta ceva diferit, dar festiv.
Pastrat in folie alimentara sau invelit intr-un prosop curat, ramane fraged si aromat mai multe zile.
FOTO: youtube.com