Cozonac de Paste

#cozonac cu multa umplutura #umplutura cozonac #reteta cozonac #cozonac

Cozonac cu umplutura generoasa, fara sa se destrame. Reteta testata de gospodine pricepute

Te-ai saturat de cozonaci cu umplutura putina sau care se sfarama la taiere? Ei bine, ai ajuns in locul potrivit. In acest articol, afli pas cu pas cum sa faci cozonac cu umplutura generoasa, fara sa se destrame, exact cum iti doresti. Am testat aceasta reteta impreuna cu gospodine cu zeci de ani de experienta, care au impartasit secretele lor cu generozitate. Rezultatul? Un cozonac care arata spectaculos, miroase imbietor si are un gust de neuitat.

 

Secretul unui cozonac reusit incepe cu aluatul

Inainte de a vorbi despre umplutura, trebuie sa te concentrezi pe aluat. Un aluat bine framantat si dospit corect este esential pentru ca cozonacul sa nu se destrame. Iata ingredientele de care ai nevoie:

  • 1 kg faina tip 000 (cu continut ridicat de gluten)
  • 6 galbenusuri
  • 300 ml lapte gras, caldut
  • 200 g zahar
  • 100 g unt moale
  • 50 ml ulei
  • 1 cub de drojdie proaspata (sau 10 g drojdie uscata)
  • Coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie

Faina trebuie cernuta in prealabil si lasata intr-un loc cald, pentru a nu fi rece. Acest detaliu mic face diferenta.

Cum se framanta corect aluatul

Am intrebat mai multe gospodine care este metoda lor preferata de framantat. Unele folosesc robotul de bucatarie, dar cele mai bune rezultate vin tot de la framantatul manual. De ce? Pentru ca simti textura aluatului si poti ajusta din mers.

Framanta aluatul minim 30 de minute, adaugand treptat laptele caldut si apoi uleiul. La final, incorporeaza untul moale, putin cate putin. Cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit minim o ora, intr-un loc cald, ferit de curent.

Umplutura generoasa care nu iese din cozonac

Iata ce contine cea mai iubita umplutura de cozonac:

  • 300 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • 4 linguri cacao de calitate
  • 100 ml lapte fierbinte
  • 1 esenta de rom sau rom autentic
  • 100 g stafide (optional)
  • 1 albus (pentru legat compozitia)

Se amesteca toate ingredientele intr-un bol, pana obtii o pasta groasa, dar usor de intins. Daca ti se pare prea moale, mai adauga nuca; daca e prea groasa, mai pune cativa stropi de lapte cald.

Trucul care face diferenta: cum rulezi cozonacul ca sa nu se destrame

Aici e partea-cheie: cum faci sa pui multa umplutura fara ca aluatul sa cedeze. Secretul este sa nu intinzi aluatul foarte subtire. Lasa-l la grosimea unei foi de placinta ceva mai groase, cam de 1 cm. Intinde umplutura uniform, fara a ajunge pana in margini (lasa 2 cm liberi pe fiecare latura).

Ruleaza strans, dar fara sa fortezi. Dupa ce ai rulat, preseaza usor marginile si impleteste (daca faci doi cozonaci). Asaza in forme tapetate cu hartie de copt si lasa din nou la crescut 30-40 de minute.

Coacerea: pasii care garanteaza succesul

Cozonacul cu umplutura generoasa are nevoie de coacere lenta. Incinge cuptorul la 180°C si coace 40-45 de minute. Daca vezi ca se rumeneste prea tare deasupra, acopera-l cu hartie de copt sau folie de aluminiu.

Nu il scoate imediat din tava. Lasa-l 15 minute sa se „odihneasca”, apoi transfera-l pe un gratar sa se raceasca complet.

De ce se destrama cozonacul si cum eviti asta

Multi se plang ca cozonacul se destrama la taiere. Uite cauzele frecvente:

  • Aluatul nu a fost framantat suficient
  • A fost pus prea mult lichid
  • Umplutura a fost prea moale sau prea lichida
  • Nu a fost lasat suficient la crescut
  • A fost taiat cat era inca fierbinte

Respecta pasii de mai sus si ai toate sansele sa obtii un cozonac pufos si bine legat, cu umplutura din belsug, care sta frumos in felie si nu se faramiteaza.

Variante de umplutura delicioase si consistente

Vrei sa incerci altceva? Iata cateva variante de umplutura pentru cozonac care sunt la fel de bogate si rezistente:

  • Umplutura cu ciocolata si alune de padure: 200 g ciocolata topita, 100 g alune maruntite, 2 linguri frisca lichida
  • Umplutura cu mac si stafide: 200 g mac macinat, 100 g zahar, 100 ml lapte, stafide inmuiate in rom
  • Umplutura cu rahat si nuci: cubulete de rahat, amestecate cu nuci taiate grosier

Fiecare dintre ele trebuie sa fie suficient de densa, ca sa nu „curga” in aluat.

Ce gospodine au testat reteta

Am vorbit cu doamne care fac cozonaci de zeci de ani pentru familie si prieteni. Printre ele, Tanti Rodica din Bacau, care coace 10 cozonaci la fiecare Craciun, si Maria din Sibiu, care a transformat cozonacul in afacere. Toate au confirmat: reteta de cozonac cu umplutura generoasa, fara sa se destrame este una dintre cele mai reusite testate pana acum.

Intrebari frecvente despre cozonac

1. Pot sa folosesc faina integrala? Nu e recomandat. Faina integrala are mai putin gluten, iar cozonacul nu va fi la fel de pufos si se poate destrama.

2. Pot congela cozonacul? Da, dar cel mai bine e sa il feliezi inainte si sa il pui in pungi vidate sau bine inchise.

3. Cat rezista cozonacul? Daca e pastrat in folie alimentara si intr-un loc racoros, ramane moale pana la 5-6 zile.

4. Pot sa fac aluatul cu o zi inainte? Da, il poti lasa la dospit lent in frigider peste noapte. Lasa-l la temperatura camerei 2 ore inainte de a-l modela.

Merita sa incerci aceasta reteta?

Fara indoiala! Daca urmezi pasii corect, obtii un cozonac cu umplutura generoasa care nu doar ca nu se destrama, dar arata de parca ar fi scos din vitrina unei cofetarii. Este pufos, aromat si impresionant atat vizual, cat si gustativ.

Si daca te intreaba cineva de unde ai reteta, spune-i ca e testata de gospodine adevarate si scrisa cu drag pentru tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cozonac-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului