Cozonac de Paste

#retete cu cozonac # cozonac ramas de la paste #cozonac

Ce faci cu cozonacul ramas de la Paste. Retete rapide si delicioase, fara risipa

Cozonacul este una dintre cele mai iubite preparate traditionale de Paste. Mirosul sau de nuca, cacao, rahat si vanilie trezeste amintiri dulci, iar textura pufoasa face deliciul oricarei mese festive. Dar, inevitabil, dupa ce trece sarbatoarea, te trezesti cu o cantitate considerabila de cozonac ramas, usor uscat si aparent fara farmec. In loc sa il arunci, iti propunem sa-l transformi in deserturi rapide, delicioase si zero risipa.

Mai jos gasesti cele mai gustoase retete cu cozonac ramas, idei creative si moduri inedite de a reinventa acest desert romanesc clasic.

De ce sa nu arunci cozonacul ramas

In fiecare an, mii de kilograme de alimente sunt irosite dupa sarbatorile pascale. Cozonacul, fiind un desert care se usuca rapid, ajunge adesea la gunoi. Totusi, el poate fi transformat cu usurinta in noi preparate, mai ales ca are deja in compozitie oua, lapte, zahar si arome. De ce sa nu-l folosesti ca baza pentru alte deserturi? E gustos, satios si perfect pentru experimente culinare.

Cum pastrezi corect cozonacul, ca sa nu se usuce

Inainte de a-l folosi in retete, e bine sa stii ca pastrarea corecta a cozonacului poate prelungi durata sa de viata cu cateva zile bune:

  • Infasoara-l in folie alimentara, apoi pune-l intr-o punga sigilata.
  • Pastreaza-l intr-un loc racoros si uscat, dar nu la frigider, care il usuca mai repede.
  • Daca vrei sa il folosesti mai tarziu, poti congela cozonacul ramas. Se pastreaza excelent pana la 3 luni.

Acum, ca stim cum sa il pastram, hai sa trecem la partea cea mai gustoasa: retetele rapide cu cozonac ramas de la Paste.

1. Budinca de cozonac la cuptor

Una dintre cele mai simple si populare retete cu cozonac uscat este budinca. Este extrem de versatila si poate fi personalizata dupa gust.

Ingrediente:

  • 300 g cozonac (ideal usor uscat)
  • 500 ml lapte
  • 2 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara (optional)
  • Fructe uscate (stafide, merisoare) sau proaspete (mere, pere)

Mod de preparare:

  1. Taie cozonacul in cuburi.
  2. Bate ouale cu zaharul, laptele si vanilia.
  3. Pune cuburile de cozonac intr-o tava unsa, adauga fructele si toarna compozitia peste.
  4. Lasa 10 minute sa se inmoaie cozonacul.
  5. Coace la 180°C timp de 30-35 minute, pana se rumeneste frumos.

Este perfecta ca mic dejun dulce sau gustare langa o cafea aromata.

2. Tiramisu reinterpretat cu cozonac

Daca iti place tiramisu, dar nu ai piscoturi, cozonacul ramas poate fi un substitut genial.

Ingrediente:

  • 300 g cozonac taiat felii subtiri
  • 250 g mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 200 ml cafea tare, racita
  • Cacao pentru decor

Mod de preparare:

  1. Mixeaza galbenusurile cu zaharul, apoi adauga mascarponele.
  2. Inmoaie rapid feliile de cozonac in cafea.
  3. Asaza un strat de cozonac, apoi crema, si repeta.
  4. Presara cacao deasupra.
  5. Da la frigider minim 2 ore.

Un desert fara coacere cu cozonac, ideal pentru zilele calduroase de primavara.

3. Papanasi falsi cu cozonac

Transforma cozonacul in ceva complet nou: papanasi de casa reinventati!

Ingrediente:

  • 250 g cozonac maruntit
  • 100 g branza dulce
  • 1 ou
  • 2 linguri faina
  • Coaja rasa de lamaie
  • Ulei pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Amesteca toate ingredientele si formeaza bilute.
  2. Prajeste in ulei incins pana devin aurii.
  3. Serveste cu smantana si dulceata.

Cine ar fi crezut ca poti face papanasi din cozonac?

4. French toast (friganele) cu cozonac

Un clasic reinventat: friganele dulci cu cozonac!

Ingrediente:

  • Felii de cozonac
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • Vanilie
  • Unt pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Bate ouale cu laptele si vanilia.
  2. Inmoaie feliile de cozonac si prajeste-le in unt.
  3. Serveste cu miere, fructe sau sirop de artar.

Perfect pentru un mic dejun de weekend cu cozonac ramas.

5. Trufe dulci cu cozonac

Acestea sunt deserturi rapide si fara coacere, usor de pregatit pentru musafiri.

Ingrediente:

  • 300 g cozonac faramitat
  • 2-3 linguri de crema de ciocolata sau unt de arahide
  • Nuca de cocos, cacao, alune pentru decor

Mod de preparare:

  1. Amesteca cozonacul cu crema pana se leaga.
  2. Formeaza bilute si da-le prin cocos sau cacao.
  3. Pune-le la rece 30 de minute.

Un mod excelent de a transforma cozonacul ramas in bomboane festive.

6. Parfait cu cozonac si iaurt

Pentru ceva mai usor, incearca acest parfait cu cozonac si fructe.

Ingrediente:

  • Cozonac taiat cuburi
  • Iaurt grecesc
  • Miere
  • Fructe proaspete

Mod de preparare:

  1. Pune straturi de cozonac, iaurt, fructe si miere in pahare.
  2. Repeta straturile pana umpli recipientul.

Un desert racoritor si sanatos, perfect pentru dupa masa de Paste.

Alte idei rapide pentru cozonacul ramas:

  • Crumble cu cozonac si mere
  • Cheesecake cu blat din cozonac
  • Mini-tarte cu cozonac si crema de vanilie
  • Inghetata cu bucati de cozonac caramelizat
  • Milkshake cu cozonac si banane

Sfaturi utile pentru gatit fara risipa:

  • Foloseste cozonacul pe post de blat sau topping in orice reteta de prajitura.
  • Marunteste-l si adauga-l in compozitia de clatite sau briose.
  • Cozonacul uscat poate fi transformat in pesmet dulce pentru alte preparate.

Cozonacul ramas de la Paste nu trebuie sa ajunga la gunoi. Cu putina imaginatie, il poti transforma in preparate spectaculoase, gustoase si prietenoase cu mediul. Fie ca alegi o budinca aromata, un tiramisu reinterpretat sau niste trufe elegante, vei reusi sa reinventezi desertul romanesc intr-un mod creativ si zero risipa.

Fii parte din miscarea de a reduce risipa alimentara si inspira-i si pe ceilalti cu retetele tale. Daca ai si tu o idee geniala cu cozonac ramas, impartaseste-o cu noi in comentarii!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cozonac-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului