Ingrediente pentru aluat:
- 500 g faina integrala
- 200 ml lapte degresat
- 2 oua
- 100 g iaurt grecesc (0% grasime)
- 50 ml ulei de masline sau ulei de cocos
- 100 g indulcitor natural (stevia sau xylitol)
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingura esenta de vanilie
- Coaja rasa de la o lamaie
- Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 150 g nuci macinate
- 50 g cacao neindulcita
- 1 lingura indulcitor natural
- 1 lingurita esenta de rom
- 100 ml lapte de migdale sau lapte de vaca degresat
- 1 lingura ulei de masline sau unt de cocos
Mod de preparare:
- Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, pune faina integrala si adauga drojdia uscata, un praf de sare si coaja rasa de lamaie. Incalzeste laptele (nu trebuie sa fie fierbinte, doar caldut) si dizolva in el indulcitorul. Adauga amestecul de lapte caldut peste ingredientele uscate si amesteca. Bate ouale cu iaurtul si esenta de vanilie, apoi adauga-le in bol. Incepe sa amesteci si sa framanti aluatul, adaugand treptat uleiul. Framantarea trebuie sa dureze aproximativ 10-15 minute, pana cand aluatul devine elastic si omogen. Acoperi bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit timp de 1-2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Prepararea umpluturii: In timp ce aluatul dospeste, prepara umplutura. Intr-un bol mic, amesteca nucile macinate cu cacaoa si indulcitorul. Adauga esenta de rom si laptele de migdale, amestecand bine pana cand obtii o pasta consistenta. Daca este necesar, adauga putin mai mult lapte pentru a obtine textura dorita.
- Formarea cozonacului: Cand aluatul a dospit, imparte-l in doua parti egale. Intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie subtire pe o suprafata infainata. Intinde pe fiecare foaie umplutura de nuci si cacao, lasand marginile libere. Ruleaza fiecare bucata de aluat ca pe o rulada si uneste cele doua rulouri formand un cozonac. Aseaza-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
- Coacerea: Incalzeste cuptorul la 180°C. Lasa cozonacul sa mai dospeasca in tava pentru inca 30 de minute, apoi pune-l in cuptor si coace-l timp de 40-45 de minute, pana cand devine auriu si trece testul scobitorii. Daca cozonacul se rumeneste prea repede la suprafata, poti acoperi tava cu o folie de aluminiu pentru a evita arderea.
- Racirea si servirea: Lasa cozonacul sa se raceasca complet inainte de a-l taia. Acesta va fi la fel de pufos si aromat ca un cozonac traditional, dar cu mult mai putine calorii si fara zahar adaugat. Il poti servi simplu sau alaturi de o cana de ceai de Craciun.
Sfaturi suplimentare:
- Daca doresti o umplutura mai diversificata, poti adauga stafide, fructe confiate sau chiar ciocolata neagra fara zahar.
- In loc de nuci, poti folosi alune de padure sau migdale pentru o textura si un gust diferit.
- Daca preferi un cozonac mai putin dulce, poti reduce cantitatea de indulcitor, adaptand reteta dupa gustul tau.
Acest cozonac dietetic de Craciun fara zahar va deveni cu siguranta o optiune preferata pentru sarbatori, oferindu-ti o varianta mai sanatoasa a unui desert clasic.