Cozonac dospit la rece – ingrediente
- 530 de grame de faina
- 120 de mililitri de lapte rece
- 5 oua
- 25 de grame de drojdie
- 150 de grame de unt
- sare
- 80 de grame de zahar
- esenta de rom si vanilie
- coaja de portocala si lamaie
- 250 de grame de ciocolata maruntita
- 400 de grame de nuca maruntita
- 3 oua
- 200 de grame de zahar
Cozonac dospit la rece – cum se prepara
Coaja de la o portocala, peste care se adauga 3 oua intregi si 2 galbenusuri se pune intr-un vas incapator. Se adauga apoi in jur de 70 de mililitri lapte rece, 5 grame de sare si zahar. Compozitia se bate bine, iar apoi se adauga faina. Compozitia se amesteca timp de 20 de minute, iar pe parcurs se pune cate putin unt, pana la omogenizarea completa a aluatului. Apoi se lasa la dospit cateva ore bune. Gabriela Cristea marturiseste ca il lasa chiar si peste noapte la frigider. Coca se imparte in patru si fiecare bucata de aluat, umpluta anterior, se pune in cate o forma de cozonaci bine unsa cu ulei.
Pentru umplutura se amesteca trei linguri de cacao cu varf cu 3 oua si cu albusurile ramase de la aluat. Se adauga apoi 50-100 de mililitri de lichior, ciocolata facuta pulbere si, la final, nuca. Se amesteca bine totul, iar crema se imparte in mod egal si se umple fiecare cozonac. Cozonacii se coc timp de 50 de minute la 160 de grade.
Sursa foto: spynews.ro