Ingrediente pentru pasca
Pentru aluat
- 4 galbenusui
- 1/2 litru de lapte
- 1 kg de faina
- 300 grame zahar
- 75 grame drojdie proaspata
- 100 ml ulei
- 1 lingurita sare
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- 1 fiola esenta de vanilie
- 100 grame stafide
- 1 fiola esenta de rom
Pentru umplutura de branza
- 1 kilogram branza de vaci
- 1 kilogram malai
- 8 oua
- 300 grame zahar
- 200 grame smantana
- 100 grame stafide
- 1 fiola esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- un praf de sare
Cum se prepara pasca
Cu o seara inainte de a prepara pasca, pune malaiul intr-un castron. Asaza o bucata de tifon deasupra si pune branza in acesta. Impatureste bine branza si las-o peste noapte in malai. Acesta va absorbi excesul de zer. Altfel risti ca zeama sa intre in aluat.
Aluatul
Cerne bine faina impreuna cu sarea si pune-le intr-un castron mare de plastic.
Pune stafidele intr-un castonel si toarna peste acestea esenta de rom. Acestea vor absorbi o parte din rom si vor deveni mai gustoase.
Intr-o oala adauga laptele si zaharul si incalzeste-l bine, pana cand zaharul se topeste complet.
Separat, intr-un castron mic adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.
Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.
Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul. Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine.
Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.
Umplutura
Intr-un castron de mixer bate bine ouale cu ajutorul unui mixer, apoi incorporeaza zaharul si amesteca bine pana obtii o spuna. Adauga apoi smantana, branza de vaci, stafidele, vanilia, coaja de lamaie si cea de portocala. Amesteca totul foarte bine. Daca vrei sa iasa mai dulce, mai adauga zahar, dupa gust.
Tapeteaza doua forme rotunde, mari cu hartie de copt. Imparte aluatul in doua bucati egale. Din fiecare jumatate de aluat, rupe o bucata, cam cat un pumn de mare si las-o departe. Intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor si aseaza-l in tava, avand grija ca marginile sa fie putin mai inalte. Procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Imparte compozitia de branza in doua parti egale si adauga-le peste aluat.
Din aluatul pastrat creaza impletituri cu ajutorul carora sa decorezi pasca.
Coace pasca in cuptorul preincalzit la 180oC, timp de 45 de minute, la foc mediu.
Pentru a vedea daca aluatul este copt, introdu o scobitoare in acesta. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca acesta este coapt. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca mai lasa pasca la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.
Scoate pasca din cuptor si las-o sa se raceasca. Cand poti pune mana pe forma de copt fara sa te friga, scoate cu grija pasca si asaz-o pe un tocator de lemn. Las-o sa se raceasa complet inainte de servire.
Pentru a nu se strica, dupa racirea completa, pasca se pastreaza la frigider.
Sursa foto: vulpeabucatar.com