Ingrediente pentru cozonacul cu fistic
Pentru aluat:
- 70g drojdie proaspata
- 17g zahar
- 1 kg faina alba superioara pentru cozonac
- 350ml lapte caldut
- 12g sare
- 10 oua
- 5ml esenta de vanilie
- 100g ghimbir confiat sau portocala
- 300 g unt fierbinte
Pentru crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- o pastaie de vanilie
- 2 linguri de amidon
- 2 linguri de faina
- 600ml lapte
- 400g crema de fistic
- 200g unt
Pentru crema 2:
- 300g ciocolata alba
- 300ml frisca lichida
- 300g mascarpone
Cum sa pregatesti cozonacul cu crema de fistic
Amesteca intr-un bol drojdia proaspata, o lingura de zahar, o lingura de faina si 50 ml de lapte caldut. Lasa drojdia sa actioneze. Intr-un bol pune patru oua intregi, sase galbenusuri, 5 ml esenta de vanilie si un kilogram de faina. Pune 160 grame de zahar, 12 grame de sare, 300 ml lapte caldut, 100 grame de ghimbir confiat sau portocala, drojdia facuta mai devreme si 300 grame unt fierbinte. Poti incepe acum framantarea. Lasa aluatul la dospit pentru o ora si jumatate.
Intinde putin ulei pe suprafata de lucru, aseaza aluatul si taie-l in doua parti egale. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade fara ventilatie. Apoi cele doua parti de aluat imparte-le din nou in doua astfel incat sa rezulte 4 aluaturi. Intinde-l, impleteste-l si aseaza-l in forma de cozonac simplu. Mai lasa-l 35-40 de minute la dospit. Pune la cuptor pentru 50 de minute la 180 de grade.
Cum sa pregatesti crema
Amesteca intr-un bol 6 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, o pastaie de vanilie, 2 linguri de amidon, 2 linguri de faina, 600 ml de lapte, 400 grame cremad e fistic, 200 grame de unt. Lasa crema la racit, apoi amesteca foarte bine. Dupa ce cozonacul este gata se lasa peste noapte la racit, pentru ca apoi sa ii poti scoate miezul.
Pentru crema nr 2 amesteca 300 grame de ciocolata alba, 300 de frisca lichida, iar dupa ce se raceste adauga 300 grame de mascarpone. Bate foarte bine si pune ambele creme in posuri. Scobeste cozonacul, apoi pune cremele in interior.
Ultimul pas este sa topesti 200 de grame de ciocolata alba cu 4 linguri de ulei de floarea soarelui si presara deasupra cozonacilor. Pofta buna!