Confortul casei

#produse curatenie # curatenie baie #bucatarie #curatenie casa

Cat de des trebuie sa faci curat in casa, potrivit expertilor

Curatenia nu se face, ci se intretine. Cel putin asa spuneau mamele noastre si am avea multe motive sa le dam crezare. Totusi, suntem obisnuiti sa facem curatenie cam o data pe saptamana si macar de doua ori pe an sa facem o curatenie generala. Care este insa adevarul adevarat? Specialistii ne dezvaluie solutia.

 

Curatenia e oarecum subiectiva: in vreme ce unii oameni poarta lucruri odata si se simt fortati sa le spele, altii considera ca pot purta si de 3-4 ori acelasi tricou fara sa-l mai treaca prin masina de spalat. Dar cand vine vorba de curatarea locuintei, exista anumite standarde care trebuie luate in considerare, in special din motive de sanatate.

Daca ai examina cu un microscop ceea ce se afla pe parchetul sau pe gresia din casa, pe mobila sau chiar pe asternuturile de pat ai crede ca traiesti in mijlocul celui mai urat cosmar. Microbi, virusi, ciuperci, bacterii, par de animale, transmiratie, secretii si celule moarte.

Reporterii nbcnews.com au stat de vorba cu doi experti, Jason Tetro, microbiolog si cercetator la Universitatea din Guelph, Canada, si cu Becky Rapinchuk, expert in curatenie si autor al unor volume de specialitate in acest domeniu. Iata cat de des trebuie curatate cele mai improtante lucruri din locuinta ta:

Asternuturile - o data pe saptamana

Bacteriile si ciupercile, impreuna cu murdaria si cu uleiurile care sunt eliberate de piele in timpul somnului, raman pe cearceafuri si pe fetele de perna si de aici ajung pe piele, provocand acnee si matreata. Pentru a-ti pastra patul curat, schimba asternuturile o data pe saptamana, cu apa calda.

Chiuveta - zilnic

Chiar daca pare curata, chiuveta poate ascunde o multime de bacterii nocive. Chiuveta din baie acumuleaza inclusiv materii fecale, de la spalarea mainilor dupa ce ai folosit toaleta. De asemenea, bacteriile din alimente, cum ar fi E.Coli si Salmonella, pot contamina chiuveta de bucatarie, mai ales daca utilizezi carne cruda. De aceea, chiuveta trebuie dezinfectata zilnic cu solutii speciale.

Covoarele – o data pe saptamana

Covoarele trebuie sa fie aspirate saptamanal (mai des, daca ai animale de companie) pentru a indeparta praful, murdaria si alergenii. Gresia e bine sa fie curatata cu aburi fierbinti o data la fiecare doua saptamani. In bucatarie, in schimb, trebuie spalata mult mai des, o data la doua zile.

Baia – cel putin o data pe saptamana

Tetro sustine faptul ca baia reprezinta cea mai buna gazda pentru bacterii. Pentru a nu risca imbolnavirea, dezinfecteaza toaleta cel putin o data pe saptamana, iar cada de baie la fiecare doua saptamani sau o data pe saptamana daca iti faci dus des. Perdelele de dus trebuie sa fie dezinfectate saptamanal, pentru a evita formarea mucegaiului, care poate provoca iritatii ale pielii, ochilor si gatului.

Prosoapele - zilnic

Prosopul umed este un mediu propice inmultirii bacteriile. Si ciupercile care cauzeaza matreata se pot dezvolta rapid pe prosoape. De aceea, e bine ca prosoapele de corp sa fie schimbate zilnic. Prosoapele de bucatarie, pe care le folosesti zilnic atunci cand prepari alimente si cand te speli pe maini, trebuie sa le speli saptamanal.

Buretele de bucatarie – la 4-5 zile

Miliarde de bacterii salasluiesc pe fiecare centimetru patrat al buretelui de bucatarie. Din fericire, nu toate sunt daunatoare. Specialistii recomanda ca zilnic, dupa ce ai folosit buretele de vase, sa il lasi in apa clocotita timp de doua minute sau sa il tii tot doua minute in cuptorul cu microunde si sa ii schimbi la 4-5 zile, maximum o saptamana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea