Sigur va amintiti de gustul supei delicioase de oase, preparata in copilarie de bunica, si de indemnul parintilor de a termina tot din farfurie, ca sa crestem mari, sanatosi si puternici. Ani mai tarziu, aveam sa aflam ca oamenii de stiinta zic intocmai ca parintii, in copilarie. Supa de oase este un aliment cu beneficii imense asupra organismului, pentru ca este plina de minerale si de colagen natural. Este un fel de elixir al tineretii.
Si acum, cand stim mai multe despre beneficiile ei, parca ne pare rau ca nu i-am ascultat de fiecare data pe parinti si mai refuzam supa de oase.
Unde mai gasim savoare si gust autentic ca in copilarie? La Obor 21, prima cooperativa taraneasca digitala din Romania, puntea care uneste satul si orasul, practicile traditionale si tehnologia, care aduce gustul proaspat si autentic de la tara, la usa casei din oras. Un fel de calatorie in timp, cu beneficii uimitoare asupra organismului.
Cum se prepara supa concentrata de oase de vita?
Simplu! Aveti nevoie doar de un foc liber pentru multe ore...si rabdare. A, si cateva ingrediente, bineinteles.
-circa 2-3 kg diverse bucati de oase de vita, ( os cu cheita, oase cu maduva, capetele de la oasele medulare si rotulele)
- apa cat sa acopere 1 – 2 cm oasele
- 1- 2 linguri de otet de mere
- 2 cepe taiate in patru
- 4 - 5 morcovi taiati in jumatate
- 6 - 8 catei de usturoi
- 3 foi de dafin
- 1/2 lingura de sare
Se pun toate oasele spalate in prealabil intr-o oala incapatoare cu apa cat sa acopere toate oasele (se pot folosi atat o oala sub presiune cat si un slow-cooker si se adauga otetul). Otetul este important in demineralizarea osului, asa ca nu il omiteti!
Se aduce supa pana in punctul de fierbere la foc mare ( la inceput) si se inlatura toata spuma care se formeaza cu o spumiera (pentru oala sub presiune se sare peste acest pas). Unele gospodine prefera sa arunce prima apa cu spuma, sa spele oasele si sa adauge apa curata pentru o noua fierbere.
Dupa aceasta operatiune, se lasa sa fiarba la foc mic pentru mult timp 24 – 48 ore (pentru oala sub presiune intre 6 – 12 ore / pentru slow-cooker 2 – 5 zile)
* Important! Cu cat timpul de fierbere este mai mare cu atat osul se va demineraliza iar supa va fi mai bogata in minerale!
Verificati periodic sa nu se evapore prea mult din apa, se va amesteca sa nu se prinda oasele de oala, si se va completa cu apa cat oasele sa fie mai mereu acoperite de apa cu 1-2 cm. Nu trebuie sa avem foarte multa apa, nu facem ciorba, ci vom avea o supa foarte concentrata.
Inainte de final cu 1 - 2 ore se vor adauga si restul de ingrediente, pentru a da un plus de gust si savoare supei.
La final, cand legumele sunt fierte, se strecoara supa si se pastreaza in frigider timp de maxim 5 zile sau in congelator pana la 6 luni.
Se poate servi ca atare, intocmai ca in copilarie sau ca si baza pentru alte supe / ciorbe.
Pofta buna!