Ciorbe & Supe

#retete cu urzici # supa de urzici # ciorba de urzici #retete de primavara #retete #urzici

Retete cu trufandale. Ciorba si supa de urzici, preparatele musai de incercat la primavara

In curand vine primavara si pietele se vor umple de trufandale, iar printre ceapa verde, ridichi, salata verde, spanac, au inceput sa apara in ultimii ani si urzicile, fie pentru ca au rasarit mai devreme, datorita iernilor atipice, fie pentru ca s-au infiintat si culturi controlate.

Pe cat sunt de neprietenoase cu pielea, pe atat de benefice sunt urzicile pentru organism, mai ales daca sunt culese si consumate corect.

Bogata in saruri minerale si vitaminele A, B2, C, K, acid acetic si acid formic, urzica este o planta medicinala, eficienta atat preparata ca ceai, cat si daca o introduci in diferite mancaruri.

Cum prepari ciorba de urzici

Cand te pregatesti sa gatesti urzici, cel mai complicat este procesul de curatare, asta si pentru ca poate provoca disconfort la nivelul mainilor. Puteti folosi manusi pentru a alege firele de iarba, firele de par si alte mizerii ce se ascund in ele; le spalati apoi bine sub jet de apa si le lasati la scurs.

Mai aveti nevoie, ca la orice alta ciorba, de ceapa, morcov, ardei gras, rosii (de preferat decojite). Acestea se spala, se curata si se toaca, apoi se pun la calit in ulei incins, se adauga 3-4 linguri de apa si se inabusa 3-4 minute. Se completeaza apoi cu apa, iar cand totul incepe sa clocoteasca se adauga zarzavatul si patrunjel verde tocat. Dupa ce toate fierb cateva minute impreuna, se adauga urzicile, iar apoi se adauga sare si piper dupa gust.

In functie de preferinte, puteti adauga la ciorba de urzici si orez, iar la final, cand si acesta este fiert, se adauga suc de rosii si bors. Lasam totul sa clocoteasca din nou de cateva ori, iar apoi ciorba de urzici este gata!

Supa de urzici, alternativa pentru cei care nu agreeaza ciorbele

Supa de urzici este si ea delicioasa, dar si o sursa importanta de vitamine si fier.

Ca ingrediente, recomandam o jumatate de punga de urzici, 50 gr unt, 1-2 cepe potrivite taiate feliute subtiri, un morcov mare, 2 cozi de telina tocate, 1 catel mare de usturoi pisat, 1 l de zeama de carne sau de legume, 3 linguri de orez fiert, 2 linguri de smantana, sare si piper.

Ceapa se caleste in untul topit pana se inmoaie, apoi se adauga morcovu, telina, urzicile si usturoiul. Intre timp se fierbe orezul, separat.

Peste legume si urzici se adauga, cand s-au inmuiat, zeama de legume sau de carne si se asteapta pana ajunge la punctul de fierbere, iar cand urzicile s-au inmuiat se asezoneaza cu sare, piper si, optional, nucsoara. La final se adauga orezul fiert si se asteapta 1-2 minute, iar apoi si smantana, fara a mai lasa, insa, sa dea in fiert.

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare