Supa-crema de midii este o reteta savuroasa, cu arome marine intense, ideala pentru iubitorii de fructe de mare, dar si pentru cei care abia incep sa le exploreze. Spre deosebire de alte feluri de mancare pe baza de peste si fructe de mare, aceasta supa se pregateste rapid si nu necesita tehnici complicate de gatit.
Ingrediente necesare pentru patru portii:
- 1 kg de midii proaspete (sau congelate, daca nu gasesti proaspete)
- 1 ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 1 morcov
- 1 cartof mare
- 1 tija de telina apio
- 200 ml smantana pentru gatit
- 50 ml vin alb sec
- 2 linguri ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel proaspat pentru decor
Mod de preparare:
Incepe prin a curata midiile, daca folosesti unele proaspete. Spala-le bine sub jet de apa rece si inlatura nisipul si eventualele impuritati. Arunca midiile care sunt crapate sau care nu se inchid atunci cand le atingi.
Intr-o oala mare, incalzeste uleiul de masline si caleste ceapa tocata marunt, impreuna cu usturoiul zdrobit. Adauga morcovul, telina si cartoful taiate cubulete si lasa-le sa se inmoaie timp de 5-7 minute.
Toarna vinul alb si lasa-l sa fiarba un minut, pentru ca alcoolul sa se evapore. Apoi, adauga midiile si aproximativ 500 ml de apa (sau supa de legume pentru un gust mai intens). Acopera oala si lasa totul sa fiarba la foc mediu timp de 8-10 minute, pana cand midiile se deschid. Arunca midiile care nu s-au deschis.
Scoate midiile din oala si separa-le de cochilii. Pastreaza cateva intregi pentru decor, daca doresti. Cu ajutorul unui blender, mixeaza legumele fierte impreuna cu lichidul ramas, pana obtii o crema fina. Adauga smantana pentru gatit, apoi incorporeaza midiile decojite si potriveste gustul cu sare si piper.
Lasa supa sa mai fiarba inca 2-3 minute, apoi serveste-o fierbinte, presarata cu patrunjel proaspat si, optional, cu crutoane crocante sau felii de bagheta prajita.