Ingrediente:
- 2-3 capatani de salata verde (proaspata, nu foarte ofilita)
- 1 ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 2 oua
- 200 ml smantana pentru gatit
- 2 linguri de otet sau zeama de lamaie (pentru acrit)
- 1 lingura de ulei
- Sare, piper dupa gust
- Optional: 100 g kaizer sau afumatura (pentru un plus de gust)
Mod de preparare:
Spala bine frunzele de salata, rupe-le in bucati potrivite si pune-le deoparte.
Intr-o oala, caleste ceapa tocata marunt in putin ulei, pana devine aurie. Daca folosesti kaizer sau bacon, adauga-l acum, taiat cubulete, si lasa-l sa se rumeneasca.
Adauga frunzele de salata si amesteca pana se inmoaie usor (aproximativ 3-4 minute).
Toarna apa calda peste, aproximativ 2 litri, si lasa sa fiarba 10-15 minute.
Intre timp, bate ouale intr-un bol si amesteca-le cu smantana.
Cand salata este fiarta, ia oala de pe foc si adauga treptat compozitia de ou si smantana, amestecand continuu pentru a nu se taia.
Asezoneaza cu sare, piper si otet sau zeama de lamaie, in functie de cat de acra iti place ciorba.
Zdrobeste usturoiul si adauga-l la final pentru o aroma intensa si placuta.
Servire:
Ciorba de salata se serveste calda, cu paine proaspata sau mamaliga, iar unii o prefera si cu ardei iute alaturi. Este o ciorba care aduce aminte de gustul de acasa, simpla dar plina de savoare.
Sfaturi:
Pentru o varianta mai usoara, poti renunta la afumatura. Daca vrei un gust mai bogat, poti folosi si un strop de bors in loc de otet.