Filme

#_razboiul-lumilor-2005

Un razboi de mici proportii

H.G Wells a fost un scriitor vizionar, cu un impact puternic in secolul 20. A fost primul care a abordat tema calatoriei in timp-“ The time machine ”, tema manipularii genetice-“The island of Dr. Moreau”, tema invaziei interplanetare-“The war of worlds” si tema razboiului nuclear-“The world set free”. Toate aceste carti au aparut inaintea primului razboi mondial asadar cu decenii inainte ca aceste lucruri sa fie de actualitate.

Volumul “War of worlds” a fost lansat in 1898 si a fost ecranizat pentru prima oara in 1953. Orson Wells a citit la radio o versiune a sa in 1938 provocand o reactie rar intalnita in toata America. Oamenii chiar au crezut ca sunt invadati de martieni si au fost cuprinsi de panica si soc.

Spielberg si-a propus si a si reusit sa-i faca un pic de concurenta in aceasta vara lui George Lucas. “ War of the worlds ” n-a fost lansat simultan cu ”Star wars” ci la cateva saptamani dar a reusit sa-i fure o parte semnificativa din incasari. Filmul se deschide cu vocea lui Orson Welles care ne previne ca lumea noastra e privita si studiata de o alta forma inteligenta de viata care pune la cale un plan diabolic impotriva noastra.

Ray Ferrier(Tom Cruise) trebuie sa aiba grija de copii sai un week-end. E mult prea preocupat de sine asadar incapabil sa-si asume vreo responsabilitate sau sa se poarte intr-o maniera acceptabila ca parinte. De aceea e si invadat de reprosuri din partea lui Rachel(Dakota Fanning) si Robbie( Justin Chatwin ). In ciuda intentiilor bune si a straduintelor venite poate prea tarziu... Sarcina ii este data complet peste cap de aparitia nesteptata a extraterestrilor. Acestia s-au teleportat prin niste fulgere in niste masinarii ce se aflau in pamant de multa vreme. Asadar totul a fost gandit din timp si cu multa minutioziate! Inamicii sunt niste insecte uriase din metal ce seamana un pic cu niste caracatite, au picioare de girafe si scuturi ce le protejeaza de orice atac. De fiecare data cand se decid sa mai transforme in praf oameni sau sa mature cu un fel de lasere toate cladirile ce le ies in cale scot un sunet specific navelor ce pleaca din port. Furtuna ce a pregatit venirea tripozilor a distrus toate masinile. Bine nu chiar toate, inexplicabil una functioneaza si o gaseste, evident, norocosul de Ray. Care isi abandoneaza frecvent copiii, manat de o curiozitate bolnavicioasa, uneori chiar cand acestia sunt in mijlocul unei multimi disperate si periculoase, ce nu a descoperit brusc solidaritatea umana si e capabila de orice pentru a supravietui. Poate nu stie el care e capitala Australiei, dar trebuie neaparat sa vada cat mai de aproape creaturile. Si de multe ori nu pare prea speriat de ele nici el, nici Rachel (care tipa mai mult in masina decat in fata tripozilor). Oameni curajosi…Dakota Fanning,care s-a descurcat admirabil alaturi de Sean Penn in “ I am Sam ”, ar fi trebuit sa vada mai multe filme de Hitchcook sau sa se uite la Jodie Foster in “ Panic room ”…Sau poate ca rolul din “Hyde and seek” a marcat-o definitiv. Categoric ea si Tim Robbins sunt singurii care se descurca cat de cat onorabil. Robbins i-l interpreteaza pe Ogilvy-un nebun ce vrea sa se lupte cu o lopata si sa sape un tunel, ce vorbeste foarte tare, are schimbari bruste de dispozitie si pare un “iubitor” de copii.

Cat despre deznodamant-din fericire chiar si un extraterestru face economie si nu-si tine activate scuturile tot timpul. Detectezi lucrul asta atunci cand vezi o pasare cum aterizeaza linistita pe un tripod. Profiti de moment, tragi cu rachete si…gata–pericolul e indepartat. Ray alege o cale mai sinoasa si riscanta dar reuseste sa doboare un exemplar cu o mica dinamita plasata intr-un loc precis. Si cand te gandesti ca bugetele anuale de aparare ajung la 300 de miliarde in anumite parti ale lumii…

Momentul final de happy-ending are loc intr-un Boston neatins in mod miraculos de furia inamicilor si invesmantat in haine vaporoase de toamna.

Desi reuseste sa te tina conectat pana spre sfarsit fara a te plictisi, retrospectiv ai senzatia ca Spielberg s-a jucat sau s-a grabit prea tare de parca ar fi depasit un dead-line. Ma asteptam la altceva din partea lui-la o desfasurare mai impresionanta de forte si la un scenariu mai performant mai ales dupa “Minority report” si “AI:Artificial Intelligence”. Filmul e facut intr-o maniera profesionista (cum altfel?) dar are cateva probleme de montaj sau neatentie(?!). De multe ori lucruri precum o haina sau un geam spart ce dispar, reapar ca prin minune ulterior. Pe ansamblu e un film obisnuit, de duzina. Prefer sa vad oricand parodia ”Mars attack” sau “Evolution”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea