Filme

#_the-wrestler-2008 #mickey rourke #marisa tomei #drama #darren aronofsky #oscar 2009

The Wrestler este Mickey Rourke

Pentru rolul din The Wrestler, Mickey Rourke a primit cam toate premiile posibile, mai putin Oscarul suflat smechereste de Sean Penn. Cunoastem inclinatia membrilor Academiei Americane de Film de a premia interpretari grele cu incarcatura politica care se muleaza pe modelul visului american, asa ca decizia lor nu a fost deloc surprinzatoare.

the wrestlerSurprinzatoare este in schimb revenirea prafuitului Michey Rourke la statutul de star, abandonat in urma cu ceva ani in favoarea unei cariere infloritoare in box-ul profesionist si in industria scandalurilor gratuite si fara numar. Cu vreo 15 ani taxati de Father Time in riduri si operatii estetice nereusite si podoaba capilara blonda, Rourke se intoarce la prima dragoste, adica actoria, cu o prestatie de Oscar (pacat ca l-a pierdut) in filmul lui Darren Aronofsky.

Luptatorul este Mickey Rourke

The Wrestler ar fi ramas doar un film oarecare fara Mickey Rourke pentru ca nimic din originalitatea, forta si subtilitatea lui Aronofsky nu se simt aici (in comparatie cu Pi sau Requiem for a Dream) si cu siguranta nu si-ar fi gasit loc nici pe harta Oscarurilor fara nabadaiosul actor.

The Wrestler este genul de film dus in spate de protagonist si asta din cauza scenariului destul de plictisitor si trenant al scenaristului de serviciu si regizor de ocazie Robert D. Siegel. Este practic imposibil sa-l disociezi pe Rourke de film, caci altfel ar ramane o pelicula goala populata de personaje dubioase si ratate in marginea prosperei societati americane.
Mickey Rourke intra in muschii umflati cu steroizi si colantii fosforescenti ai lui Randy “The Ram” Robinson, un luptator de wrestling , mare star in circuitul profesionist prin anii ’80 cand l-a invins pe cel mai mare si mai tare – Ayatollahul.

Randy “The Ram” – zeul decazut

Cum marirea si decaderea sunt surori gemene, tineretea trecatoare (acum poarta ochelari si aparat auditiv) si succesul si mai si, 20 de ani mai tarziu Randy traieste intr-un parc de rulote (cand ramane fara bani de chirie mai sta si prin masina nu mai buna de dus la fiare vechi) si isi imparte existenta intre sesiuni de wrestling, un job la tejghea intr-un supermarket si noptile “arse” prin cluburi de noapte intestate de loseri si prostituate nitel cam vestejite. Nu are pe nimeni (doar fantomele trecutului) si nu si-l mai amintesc decat fanii inraiti ai wrestling-ului dispusi sa plateasca 8 dolari pentru un autograf de la The Ram sau alte obiecte ale zeului decazut.

Cand un infarct il trimite pe masa de operatie pentru un by-pass, Randy se vede nevoit sa-si reconsidere universul luithe wrestler marunt si incearca sa se aproprie de fiica sa (Evan Rachel Wood) a carei existenta a negat-o toata viata. Cam greu sa-i explici unei adolescente ca nu te-a durut nici macar in cot de ea, ca nu prea te doare nici acum (pentru ca e mai distractiv sa te imbeti, desi cicatricea de pe piept zice ca n-ai voie, si sa ti-o tragi prin hrube bizare cu personaje bolnavicioase decat sa-ti respecti promisiunea pe care i-ai facut-o cu o zi inainte cu lacrimi de crocodil), dar ai senzatia aia tembela ca vrei sa indrepti lucrurile pana dai coltu.

Randy nu se prea pricepe sa indrepte lucrurile, asa ca nu-i iese nici mutarea cu fiica nici cea cu stripteuza Cassidy (superba si mereu tanara Marisa Tomei, numai buna de un Oscar pentru rol secundar) pe care o tot curteaza fara succes. Mai dureros este cand Randy isi da seama ca nimeni nu are nevoie de “an old broken down piece of meat” (o bucata de carne imbatranita), asa ca se arunca din nou in ring, stiind ca aceasta va fi sfarsitul lui.

Randy Vs. Mickey

the wrestlerMickey Rourke face un rol memorabil in The Wrestler, atat de impresionant incat atat cinefilii si criticii deopotriva au ajuns la concluzia ca actorul american se joaca pe el. Evident ca anii de box profesionist si-au pus amprenta pe Rourke si l-au influentat in abordarea rolului din filmul lui Aronofsky, facandu-l sa aduca pe ecran cea mai puternica si mai sincera interpretare a lui 2008.

Din pacate pentru regizor, Mickey Rourke, Evan Rachel Wood si Marisa Tomei sunt singurele artificii din filmul sau care nu se evidentiaza nici la capitolul regie (este prea scolastic), nici la imagine (pelicula este in intregime filmata din mana, cadrele sunt banale, iar scenele de lupta si momentele din culisele wrestling-ului sunt prea putine si schematice) si in niciun caz la scenariu (prea liniar si trenant).

The Wrestler merita toate elogiile fie si numai pentru jocul memorabil al lui Mickey Rourke. Nu trebuie ratat!




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea