Filme

#fest asia #queens of langkasuka #puen yai jom sa-lat #fantasy #film #_puen-yai-jom-salad-2008

The Queens of Langkasuka - Fantasy made in Asia

Festivalul de film asiatic a mai adus pe marile ecrane din Romania si  o productie fantasy. Desi cu subiecte de multe ori mai interesante decat povestile europene sau americane, filmele fantastice asiatice nu au fost niciodata puse pe acelasi podium cu celalalte si nu neaparat pentru ca nu sunt bune.

langkasukaProductia tailandeza Puen yai jom sa-lat, adica Reginele din Langkasuka, spune in mare povestea a trei regine care se vad nevoite sa puna bazele unei aliante pentru a-si salva teritoriile de pirati . Actiunea nu urmareste, insa, alianta celor trei regine, care de fapt sunt regina si cele doua surori ale ei, ci viata personajului principal pe nume Pari.

Cu influente usor indiene

Primele lucruri pe care le observi cand filmul incepe sunt usoarele influente indiene. In primele clipe chiar te astepti ca unele persoaje sa isi inceapa dansul si fuga prin camp sau ascunsul dupa stalpi de palat sau copaci in mijlocul campului inflorat. Lucrurile stau cu totul altfel.

Actiunea povestii se deruleaza gradual, dar destul de rapid incat sa te tina interesat. Totul se petrece in peninsula Malay, in urma cu 400 de ani in teritoriul Langkasuka, unde imparatul a fost asasinat, iar familia regala nu a avut incotro decat sa incoroneze prima regina a tinului, printesa Hijau. Misiunea lui Hijau este de a apara tinutul, renumit pentru bogatiile lui, de o serie mare de amenintari. Impreuna cu cele doua surori ale ei, Biro si Ungu, a cumparat un tun de la un renumit maestru de arme olandez, Janis Bree. Din pacate tunurile au ajuns pe fundul oceanului dupa ce ambarcatiunea olandezului a fost atacata de pirati.

De fapt, Queens of Langkasuka este un fantasy care are ca punct de plecare un mit Pattani: povestea a trei surori carelangkasuka s-au succedat la conducerea unui mic regat malaezian dupa ce toti mostenitorii pe linie masculina s-au ucis intre ei din rivalitate. In povestea realizata de regizorul Nonzee Nimibutr si ancorata in plin secol XVII se folosesc aventurile cu pirati, artele martiale si mai ales magia.

Asa se face ca unul dintre cei mai de temuti pirati din regiune doreste sa o infranga pe regina Hijau din Pattani si pune la cale un complot. Totusi, in ajutorul ei ajunge sa vina un tanar pe nume Paree, care doreste razbunare, dupa ce comandantul pirat "Corbul Negru" (Black Raven) i-a omorat intreg satul si sotia. In aventura lui, Pari il intalneste pe inventatorul chinez Lim Kium, ucenicul lui Janis Bree. Acesta ajunge in tabara celor trei regine dupa ce sora lui a fost rapita de aceeasi pirati.

Alb si negru

Dar drumul lui Pari spre razbunare nu este tocmai simplu. Alaturi de Black Raven exista si un vrajitor care poate controla vietatile marine. Arta secreta prin care acesta reuseste asemenea performante se numeste Du Lum, iar Pari cunoaste langkasukadoar o mica parte din ea, atat cat sa il ajute sa pescuiasca sau sa se apere de anumite vietati marine.

In cele din urma ajunge sa invete intreaga arta Du Lum, dar, in acelasi timp, cade prada partii negative si urii. Multi dintre cei care vor vedea filmul, il vor recunoaste in scenele in care Pari devine "rau" pe Anakin Skywalker.

Asa cum am spus si mai devreme, filmul este dominat de arte martiale si magie. Vei avea parte de o serie foarte buna de lupte, asemanatoare cu cele din filmele vechi japoneze sau cu cele din Matrix. The Queens of Langkasuka contine toate elementele de fantasy necesare, "alesul", adica Pari, inteleptul, White Ray, cele doua tabere, binele si raul, cei din Langkasuka si regele pirat, rivalitate, curaj, dragoste si amor, razbunare, arme fantastice si pirati.

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea