Filme

#_da-mai-departe-2000

The Constant Gardener-intre doua gradini

Un film despre lumea a treia, despre mari corporatii farmaceutice, despre afaceri murdare facute pe spinarea celor de culoare, despre nepasare si nu in ultimul rand despre iubire sub diverse forme si gradinarit la propriu si la figurat.

Nu se poate spune ca filmul nu este unul complex. Aventura, emotie si incarcatura sociala, toate intr-un film cu un titlu neinspirat tradus in romana: Prietenia absoluta.

The constant gardener este povestea, de atatea ori spusa, a unei lumi sarace si a unor bogatasi care folosesc aceasta lume pe post de laborator de testare a unor medicamente.
Mari companii farmaceutice storc de viata un taram african. Care ar fi scuza? Faptul ca cei din Kenya sunt saraci, multi si de culoare. Si totusi aceasta nu este decat fondul filmului.

Pe segmentul romantic si nu prea, ii avem pe Ralph Fiennes si Rachel Weisz. Ea, Tessa Abbott Quayle, ferventa aparatoare a cauzei celor multi si napastuiti, el Justin Quayle, diplomat discret, destul de timid pana la un anumit punct. Infocata Tessa si pasnicul Justin se iubesc, de fapt pare ca mai mult el o iubeste pe ea si ca ea il inseala, sau invers…pare ca el iubeste mai mult gradinaritul decat pe activista Tessa… E ambiguu pana la un anumit punct. Relatia lor se dezvolta mai mult dupa moartea Tessei, cand Justin pleaca intr-o calatorie pe trei continente pentru a descoperi secretul muncii sotiei sale. Cu alte cuvinte, sapa, de asta data intr-o alta gradina, pentru a smulge ceea ce sta sub o incalceala de interese, santaje si oameni manjiti de vina, mafia alba de pe continentul negru. Sapaturile i-o aduc la lumina de fapt pe adevarata Tessa. Relatia diplomatului blajin si a indarjitei Tessa, se recontureaza si o putem reevalua treptat, pe masura ce in periplul lui, Justin, in permanenta urmarit si agresat, face pe detectivul, atat social cat si sentimental.

Ralph Fiennes vorbeste despre o poveste de dragoste retrospectiva (ceea ce ne situeaza destul de departe de o Prietenie Absoluta) pe fundalul colorat si dramatic al Africii care devine ea insasi un personaj.

Filmul este o adaptare, de catre Jeffrey Caine, a romanului omonim al lui John le Carré si s-a filmat in Berlin, Londra, Nairobi si multe localitati din Kenya.

In echipa internationala de cineasti, aflata in spatele filmului the constant gardener, sunt inclusi producatorul Simon Channing Williams (nominalizat la Oscar pentru Secrets & Lies), directorul de imagine César Charlone (nominalizat la Oscar pentru filmul Cidade de Deus, al lui Meirelles), editorul Claire Simpson (nominalizata la Oscar pentru Platoon ), designer-ul de productie Mark Tildesley (28 days later) si designer-ul de costume Odile Dicks-Mireaux (Dirty Pretty Things).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea