Filme

#roger donaldson #jason statham #_the-bank-job-2008

The Bank Job sau varianta britanica a lui Ocean s 11/12/13

The Bank Job a abut premiera mondiala undeva la sfarsitul lunii februarie 2008, dar s-a facut repede remarcat ca unul dintre cele mai reusite filme despre jafuri, realizate in ultimii ani. Cu personaje carismatice, fara scheme complicate, cu un scenariu interesant, si mai ales, inspirat de un caz real despre sex , droguri si VIP-uri din Londra anilor ’70, filmul a devenit aproape instantaneu un succes de box-office atat in Europa, cat si SUA.

Hoti, parlamentari si MI-6

Dupa cum spuneam, povestea este simpla: Terry Leather (Jason Statham) primeste de la o veche amica, Martine Love (Saffron Burrows), propunerea de a jefui una din cele mai mari banci londoneze, iar ideea il incanta, mai ales ca, jaful ar urma sa aiba loc intr-o perioada in care banca este lipsita de sistemul de securitate. Pe sistemul Ocean’s 11/12/13, Terry isi aduna amicii din fosta gasca de nebunii, le prezinta planul de atac, si cum toata lumea este de acord ca o imbogatire peste noapte si cu minimum de effort nu strica niciodata, jaful este ca si facut. Gasca de spargatori primeste noi membri, fiecare cu un rol bine stability in “echipa”.

Ce nu stie insa Terry, dar va descoperi spre finalul filmului, este ca buna sa prietena Martine (cu care isi insala nevasta de dragul vremurilor de odinioara) are si ea de indeplinit o misiune: prinsa cu droguri la granita, un agent de la MI-6 ii propune lui Martine un targ pentru a o scapa de inchisoare. Ea trebuie sa gaseasca o gasca de spargatori, care sa jefuiasca o anumita banca din Londra, in al carui seif, intr-o anume cutie de valori, sunt tinute niste fotografii mai mult decat compromitatoare cu un membru al familiei regale. Evident, serviciile secrete britanice vor face tot posibilul pentru a-si indeplini misiunea si a salva familia britanica de la o rusine mare cat Palatul Buckingham .

In buna traditie a "bulgarelui de zapada", lucrurile iau o intorsatura cum nu se poate mai proasta, in care singurii nevinovati sunt insisi hotii. Cu un plan bine pus la punct, gasca lui Terry reuseste sa sape un tunel pe sub 2 magazine si sa ajunga exact in seiful in care erau tinute o parte dintre cutiile de valori ale bancii. Soseste si momentul adevarului, pentru ca, totusi, era momentul; Terry&gasca descopera adevarul despre planul lui Martine si, dupa jaf, pleaca fiecare incotro, dezamagiti de tradarea fostei amice din copilarie.

Acum incepe insa, adevarata actiune a filmului, pentru ca gasca de spargatori nici nu banuieste ca golirea celor 400 de cutii de valori va declansa o vanatoare de capete generala, ei fiind prada cea mare. Evident, nimeni nu tine intr-o cutie de valori dintr-un seif ultra securizat, dintr-o banca cu renume, lista de cumparaturi sau agenda de telefon. Cutiile cu valori ascundeau cele mai negre secrete ale lumii interlope din Londra, traficanti de droguri , proprietari de bordeluri, aflati toti in stransa legatura (pe atunci era o coruptie transparenta si la batosii britanici!) cu asa-zisele organe de justitie engleze si cu serviciile secrete.

"Bulgarele" ia proportii si curand, gasca de hoti a lui Terry isi da seama ca sunt prinsi intr-o situatie din care ar putea sa nu scape cu viata. In cele din urma, lucrurile se aranjeaza, dar doar pentru partea gastii, care are norocul sa ramana in viata.

Un mix de suspans, imprevizibil si ceva in minus

The Bank Job are tot ce-i trebuie pentru a se instala comfortabil in galeria thriller-elor de actiune reusite: personaje vii, colorate (o surpriza placuta a fost aparitia in film a lui David Suchet, interpretul Inspectorului Poirot, in rolul unui mafiot nemilos), credibile si bine jucate, o distributie excelenta (Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays), un scenariu interesant (nu trebuie sa vedeti filmul de mai multe ori ca sa prindeti ideea) si absolut imprevizibil, si o doza mai mult decat generoasa de suspans.

Si daca puteti trece peste cateva scene care nu primesc nicio explicatie plauzibila in film si par a fi rupte dintr-o alta poveste, precum decizia ilogica a lui Terry de a se odihni inainte de a jefui seiful, desi patrunsesera inauntru si stiau ca politia ar putea fi pe urmele lor (daca tot faci un jaf ca la carte, apoi fura ce e de furat si fugi, dar se pare ca nu acesta e motto-ul personajului principal) sau misiunea/moartea unei anume Gale, al carui rol nu ne este dezvaluit in film, atunci cu siguranta ca o sa va placa filmul lui Roger Donaldson (The Recruit, The World’s Fastest Indian).

Povestea din spatele povestii

In septembrie 1971, hotii sparg seiful bancii de pe Baker Street si golesc casetele de valori de bani si bijuterii in valoare de aproape 4 milioane de lire sterline. Nimic din nu a fost recuperate vreodata, mai mult, peste 100 de persoane pagubite au refuzat sa depuna declaratii despre bunurile furate! Nu s-a efectuat niciun arest in acest caz, care a tinut prima pagina a ziarelor timp de cateva zile, pentru ca apoi sa dispara ca si cum niciodata nu s-ar fi intmplat nimic, in urma interventiei serviciilor secrete MI-5 si MI-6. Restul e in film!

NOTA 7.5/10


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea