Filme

#cinema #thriller #ben affleck #russel crow #actor #state of play #film #_state-of-play-2009

State of Play - Adevarul iese greu la iveala


State of Play este o adaptare pentru marele ecran a unui mini-serial difuzat de BBC in 2003. Actiunea peliculei se invarte in jurul anchetei pe care o echipa de reporteri de investigatie o face pentru a rezolva un caz de crima.
 
Victima este amanta congresmanului american Stephen Collins (Ben Affleck). Russell Crowe joaca rolul lui Cal McAffrey, un jurnalist experimentat, care conduce aceasta ancheta a carei finalitate este un articol senzational, numai bun de pus pe prima pagina a ziarului. Call este ajutat de Della Frye (Rachel McAdams), o jurnalista care compenseaza lipsa de experienta cu ambitia de a afla adevarul care se ascunde dincolo de fapte.

In plus, Stephen si Cal sunt legati de o frumoasa prietenie, atat de frumoasa incat cei doi au impartit la un moment dat aceeasi femeie: Anne Collins (Robin Wright Penn). Anne este sotia lui Stephen si totodata fosta amanta a lui Cal McAffrey.

State of Play este catalogat drept un thriller politic . La finele lui insa iti dai seama ca partea politica a fost insuficient exploatata, ea cazand in plan secundar, filmul rezumandu-se la un simplu thriller politist in care aflam cine-s faptasii.

Reteta veche, succes sigur?

La nivelul personajelor se mizeaza pe tipologii de personaje vazute si revazute in mai toate filmele made in Hollywood.

State of Play
Astfel intalnim tipul jurnalistului experimentat care se confrunta cu doua dileme: sa-si ajute prietenul aflat la ananghie (in cazul nostru, congresmenul Stephen) sau sa-si continue ancheta, chiar daca aceasta inseamana tradarea prieteniei? Urmeaza apoi tipul tinerei ziariste naive care respecta cu sfintenie regulile de baza ale jurnalismului, chiar daca unele dintre ele nu-si gasesc aplicabilitate tot timpul. Nu scapam nici de redactorul-sef de gazeta care vrea prin orice mijloace sa aiba un subiect senzational pe prima pagina a ziarului sau.
Lista se completeaza cu inca un personaj deja vu: politicianul care vrea sa castige cat mai multa popularitate, dar care da chix din cauza unei slabiciuni (amanta).

Excesul de detalii dauneaza grav atentiei

Dupa cum povesteam la inceput, State of Play este o varianta pentru marele ecran a seriei de 6 ore difuzata de BBC. Regizorul Kevin MacDonald a incercat sa concentreze toata actiunea serialului in doar 127 de minute. Initiativa este laudabila, insa ea duce la incarcarea peste masura a povestii cu elemente inutile (dialoguri inutile intre colegii de redactie ai lui Call McAffrey, prea multe piste potentiale furnizate anchetatorilor, masurile luate de politie pentru a rezolva cazul).
Amalgamul de informatii si fapte cu care este bombardat spectatorul ii distrage atentia de la firul narativ principal. As fi preferat o pelicula cu o durata redusa, dar curatata de toate scenele lipsite de relevanta.

State of Play
Ca o consecinta a multitudinii de informatie din film, cel mai mult au de patimit personajele care sunt insuficient conturate. Stephen Collins este un simplu politician care vrea sa scape cu fata curata dintr-o afacere care se intoarce impotriva lui, iar jurnalistul interpretat de Russell Crowe pare lipsit de trairi sufletesti.

Poate era mai interesant daca regizorul ar fi insistat pe lupta care se da in sufletul sau ( pe de-o parte incearca sa-si ajute prietenul, pe de alta parte vrea sa faca lumina in cazul investigat). De altfel, lipsa unei directii ferme pe care Cal trebuie sa o urmeze este un semnal de alarma asupra felului in care se face jurnalismul de investigatie in ziua de azi.

State of Play este un film pe care merita sa-l vezi doar daca ai rabdare de fier si esti atent la fiecare detaliu. Dar daca nu ai asemenea calitati, te asigur ca nu ai pierdut o mare capodopera. Filme cu jurnalisti, crime si jocuri politice au fost si vor mai fi si de-acum incolo.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea