Filme

#gopo #premiile gopo #Ion Popescu Gopo #Palme d'Or #omagiu Gopo

Seara omagiala Ion Popescu Gopo

Marele artist plastic roman, Ion Popescu Gopo, va fi omagiat in aceasta seara, incepand cu ora 18.00, de catre Uniunea Cineastilor din Romania, in anul in care ar fi implinit varsta de 90 de ani. Evenimentul va avea loc la cinematograful Studio, insa cu aceasta ocazia esti invitat sa admiri si trofeul "Palme d'Or", castigat de Gopo in 1957, trofeu ce este expus la sediul Uniunii Cineastilor.

Evenimentul din aceasta seara incearca sa readuca in atentie opera acestui artist de importanta majora in evolutia cinematografiei mondiale si romanesti, potrivit Agerpres. Ion Popescu Gopo s-a facut remarcat pe plan international in 1957, atunci cand a devenit primul cineast roman castigator al unui premiu "Palme d'Or" la Cannes cu scurtmetrajul "Scurta istorie".

Aceasta pelicula "a marcat un moment de cotitura in batalia anti-disneyana declansata, in anii '50, la nivel mondial".

Ion Popescu-Gopo s-a nascut la Bucuresti pe 1 mai 1923. In 1939 si-a facut debutul in presa publicand caricaturi. A studiat la Academia de Arte din Bucuresti, pe care insa nu a absolvit-o, urmand insa un curs la Moscova pentru care a obtinut diploma.

Pseudonimul Gopo nu este ales intamplator, el provine de la numele de familie ale parintilor sai, Gorenco, mama, si tatal Popescu.

Omuletul lui Gopo

Artistul a ramas cunoscut in conceptia generala a publicului prin "Omuletul" sau "Omuletul lui Gopo", un personaj nud, schitat in doar cateva linii, care intepreteaza insa complet problemele lumii contemporane.

El a fost initiatorul unei revolte anti-Disney. "Cand am vazut ca nu pot sa egalez perfectiunea lui tehnica, am inceput sa fac filme anti-Disney. Deci, frumusete-nu, culoare-nu, gingasie-nu. Singurul domeniu in care puteam sa-l atac era subiectul", a declarat marele artist.

Premiile Gopo

In onoarea sa, au fost organizate Premiile Gopo, o festivitate anuala de premiere a celor mai bune acte din cinematografia romaneasca. Prima editie a avut loc pe data de 26 martie 2007 la Bucuresti, iar de atunci evenimentul a capatat o amploare si mai mare in fiecare an.

Foto:a1.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea