Filme

#_saw-v-2008 #joc #cronica #gore #groaza #horror #jigsaw #saw v #saw

Saw V - jocul trebuie sa continue

Daca nu esti familiarizat cu seria Saw, dar vrei sa afli de ce este atat de populara, ei bine Saw V nu este filmul cu care sa incepi. Chiar daca regizorul David Hackl a facut o recapitulare a intregii serii prin flashback-uri. Ca sa intelegi intradevar filmul, trebuie sa cunosti bine primele patru parti si sa agreezi secventele de mutilare ale victimelor in moduri creative si tulburatoare.  

Saw V incepe la foarte putin timp de la sfarsitul partii a patra, care la randul ei a inceput de la sfarsitul celei de-a treia (Saw IV a fost si mai complicat, el mergand in paralel cu Saw III).

Hoffman (Costas Mandylor) pare a fi ultima persoana ramasa in viata pentru a duce mai departe jocul lui Jigsaw . Dar atunci cand secretul sau este amenintat de supravietuirea ultimei victime - agentul Strahm (Scott Patterson) - Hoffman trebuie sa porneasca la vanatoare pentru a elimina toate punctele slabe.
 
Hoffman si Strahm intra intr-un joc de-a soarecele si pisica, in care rolurile se schimba permanent. Iar in puzzle-ul mortal intra alte cinci victime aparent nevinovate.

Desi a murit, Jigsaw (Tobin Bell) este personajul influent si in aceasta parte. Pe langa flashback-urile de recapitulare ale filmelor precedente, altele ne prezinta perioada in care Hoffman se afla suba aripa lui Jigsaw si invata toate trucurile acestuia.

Regizorul a declarat intrun interviu ca: "Filmul va raspunde la multe dintre intrebarile pe care si le-au pus fanii." Ei bine, mie nu mi s-a parut ca Saw V a raspuns la prea multe intrebari. Chiar daca am aflat cum a ajuns Hoffman personajul negativ, am plecat din sala la fel de confuz, dar incarcat cu o doza de adrenalina buna, ca si la celelate filme.

Filmul incearca sa impresioneze prin aceleasi trucuri, cuvinte incrucisate , interpretari ale jocului (din partea victimelor) si personaje care au cateva cadavre in dulap – elemente folosite in primele parti.

Element de legatura pentru a continua jocul

Orice film horror lasa la final un element de continuitate pregatit sa evolueze intr-o posibila continuare. In Saw V acel element de legatura este detectivul Hoffman, cel ce duce mai departe puzzle-ul mortal.

Pana acum, cred ca majoritatea fanilor fanilor au bagat de seama ca sequel-urile Saw nu trebuie judecate ca restul sequel-urilor cu criminali in serie. De ce? Pe langa faptul ca aceste filme apar anual, ele prezinta in acelasi timp imagini din partile anterioare si lasa loc de interpretari.

Fiecare episod din Saw are un final deschis si mereu regasim elemente din cele anterioare fara a fi efectiv un singur film in mai multe parti. E construit meticulos, cerandu-se urmarit in ordine cronologica - altfel, cam greu sa intelegi ceva!

David Hackl se afla pentru prima data in spatele camerelor de filmat, dar ca si celilati regizori sau scenaristi dinaintea sa, el s-a tinut foarte strans de serie.  

Saw 1 a fost, sa zicem asa, un film care a schimbat modul in care oamenii priveau filmele horror centrate pe criminali in serie. A fost un film inventiv in materie de torturi – cu fel si fel de masinarii bizare - si intr-un mod nebunesc actiunile lui Jigsaw pareau justificate. Celelalte parti, nu stiu daca sunt la fel de bune, dar cel putin ne amintesc anual (sa nu cumva sa uitam) sa pretuim viata.

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Trailer Saw V

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea