Filme

#_da-mai-departe-2000

Revota Generatiei X - imagine distorsionata a visului american

The Chumscrubber este o imagine distorsionata a ceea ce numim “The American Dream”, o radiografie a mintii adolescentilor ignorati si a adultilor ignoranti, o comedie neagra povestita cu fantezie. Totul se bazeaza pe inversiunea a doua lumi: cea a adultilor si cea a adolescentilor, doua universuri paralele care se rasfrang ca intr-o oglinda.

Dean Stiffle (Jamie Bell) este personajul principal si liantul celor doua planuri. Adolescent neinteles, grav afectat de sinuciderea prietenului sau cel mai bun, Dean va incerca sa repare dezechilibrul existent si sa demonstreze ca, in ciuda aparetelor, viata americanilor nu se rezuma la traiul tihnit, casele impecabile, designul la moda si zambetul de reclama pe care il afiseaza.
The Chumscrubber este un film in care dihotomia este pregnanta: avem de la inceput o sinucidere a unui tanar in mijlocul unei petreceri a adultilor, totul culminand cu un parastas si o nunta in aceeasi zi, pe aceeasi strada.

Lumea adultior este proiectata intr-o lumina hilara. E ca si cum toti ar juca un joc de genul: hai sa ne prefacem ca … Nu e de mirare ca in timp ce in lumea lor toate sunt roz, in cea a copiilor se petrec adevarate tragedii. De altfel, scenaristul Zac Stanford a relevat faptul ca pana si tehnica de filmare (specifica scolii cinematografice rusesti) a fost diferita in functie de scenele cu adulti sau de cele cu adolescenti. Adultii apar in cadre filmate de sus pe cand copiii sunt filmati de jos pentru a parea mai impozanti, mai importanti.

De o greutate psihologica indulcita de umor negru, The Chumscrubber nu isi propune sa ne dea solutii, sa ne arate cu degetul personajele pozitive si cele negative. Ambiguitatea persista, numai ca la final, cele doua lumi paralele se intalnesc pe aceeasi strada cu nunta si parastasul.
Firele narative ale povestirii merg in paralel, se intretaie pe alocuri, insa un motiv recurent ne atrage atentia inca de la inceput: Chumscrubber. Un personaj decapitat, desprins din cultura pop a adolescentilor, o aparitie inspaimantatoare, omniprezenta in universul copiilor si total ignorata de parintii acestora. Sa fie Chumscrubber un simbol al ignorantei parintilor fata de copii? Violenta? Furie? Cu siguranta este un repros adresat starii de beatitudine ce domneste in film.

Scenariul, pe muchie de cutit, intre comedie si drama a fost anticipat inca de la Festivalul de Film Worldfest Houston 2002 : “La festival Arie a avut cel mai amuzant film pe care l-am vazut vreodata, iar eu pe cel mai sumbru”, spune Stanford. Filmul de scurt-metraj al lui Posin, Over My Dead Body, a castigat premiul pentru cea mai buna comedie, in timp ce filmul lui Stanford, Marked, a castigat premiul pentru drama.

Simboluri care se inlantuie neincetat si un fundal de comedie neagra, personaje adulte neseriose si copii prea seriosi... Filmul are aceeasi gravitate, coloratura si gust amarui ca si American Beautysi ne arata ca viata americanilor nu este altceva decat o cultura de suprafata care promite perfectiune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea