Filme

#cinema #3d #6d #cinema drive-in #imax #tehonlogie

Revolutia digitala ia cu asalt cinematografele din Romania

Acum, daca mergi intr-un cinematograf, cu greu te mai lasi impresionat de puterea sunetului, asteptand mai degraba sa fii piscata de picior de un soarece care iese din ecran si toate acestea datorita tehnologiei avansate multidimensionale care ia cu asalt si Romania.

Acum un an, la noi in tara a aparut primul film realizat in tehnologia 3D. Cinematograful The Light din Liberty Center Bucuresti, unicul pe atunci in care puteai viziona un astfel de film, a avut incasari record odata cu pelicula Calatorie in centrul Pamantului, prima de acest gen.

De altfel, la nivel local, Calatorie in centrul Pamantului a depasit incasarile celebrului Titanic. In 1997, acesta din urma a adunat 1.700.000 lei. Nicio alta ecranizare neegalandu-l de atunci. Pana la cea din 2008 a lui Jules Verne care a stabilit incasari de peste 2.000.000 lei.

O calatorie 3D

3DSe pare ca operatorii din cinematografele autohtone s-au lamurit ca nu fizicul de invidiat al lui Brendan Fraser l-a trimis la colt pe temerarul Leonardo DiCaprio ancorat de faimosul vapor, ci tocmai aceasta revolutie digitala si fascinanta putere „D”.

Corina Gontean, marketing manager al Cinema City vine sa ne confirme aceasta putere. “Experienta noastra ne arata ca in Europa Centrala si de Est, ori de cate ori s-a creat o infrastructura semnificativa, numarul de vizite anuale la cinematograf s-a apropiat de cel din vestul Europei”. De altfel, aceasta considera ca procesul poate lua aceleasi turnuri si in Romania.

Momentan, la nivel european, noi ne gasim pe ultimul loc in in ceea ce priveste frecventa consumatorului de cinema. Dupa media de intrari la film pe cap de locuitor, ne clasam cu 0,2 intrari pe an, dupa Bulgaria care inregistreaza 0,3 intrari, Ungaria 1,5, Cehia 0,9, si Irlanda cu 4,5 intrari.

Moshe Greindinger, CEO al Cinema City International, este de parere ca aceasta rata poate creste, odata cu dezvoltarea infrastructurii in bransa cinematografiei autohtone. „Romania poate ajunge usor la 0,7-1 daca se va dezvolta infrastructura, iar numarul de bilete vandute poate creste de cinci ori. In Varsovia, de exemplu, unde sunt 8-9 multiplexuri, media de vizite depaseste trei”.

iMAX - o experienta tridimensionala la nivel mare

iMAXInvartindu-se in acest context, Cinema City s-a gandit sa deschida in luna octombrie a acestui an primul iMAX din Romania, ce isi va avea „casa” in AFI Palace Cotroceni. Images MAXimus, sau mai simplu spus, iMAX, presupune de fapt o experienta tridimensionala la nivel mare. Ecranul, inalt cat o cladire de opt etaje (18 metri inaltime si 24 latime), este proiectat intr-o forma curbata, pentru a cuprinde vederea periferica a tuturor celor din sala.

In iMAX-ul din Bucuresti, intr-o sala de 400 de persoane se vor proiecta atat documentare de 40-50 minute, cat si lungmetraje de la Hollywood. Potrivit spuselor lui Greidinger,  o investitie in sistemul iMAX presupune o cheltuiala de aproximativ 1,8 milioane de euro”. Motivul acestei excentritati financiare ni-l explica chiar el: „Filmele artistice sunt prelucrate printr-o tehnica speciala, care presupune costuri ridicate. Costa intre 8 si 10 milioane de dolari sa treci un film din format normal in format IMAX ”. Va intrebati si cat costa un bilet la o astfel de experienta? Momentan, se stie doar atat: ca se vor „situa la media pietei”. Ca sa va faceti totusi o idee generala, va spun doar atat: in Londra de exemplu, un bilet la iMAX costa in jur de 25 de euro.

La nivel international, primul film care a fost lansat in varianta iMAX a fost Polar Express. Animatia a avut incasari record, reusind performanta ca la 11 saptamani de la premiera, sa obtina in urma biletelor vandute, 40. 000 000 de dolari.

Cinema drive-in : Evergreen-ul hollywoodian in parcare la Baneasa Shopping City

Cinema drive-inCred ca fiecare dintre voi isi aminteste de peliculele acelea din vremea evergreen a Hollywood-ului in care protagonistii petreceau serile de vara la cinematografele de tip drive-in, posibil intr-o decapotabila si cucerind o tipa pe bancheta din spate a masinii parintilor. Ei bine, daca ati tanjit pana acum dupa o asemenea experienta, momentul a venit. Incepand cu 1 iulie, Baneasa Shopping City pune la dispozitie primul cinema drive din Romania, care va ramane accesibil pe toata perioada verii.

Cinematograful are o capacitate de peste 300 de masini si un ecran de 23,5 metri lungime si 10 metri inaltime. Filmul este proiectat pe zidul Baneasa Shopping City printr-un proiector digital , iar sunetul transmis prin intermediul unei frecvente radio locale, pe care clientii o pot recepta la sistemul de sonorizare al automobilului personal. Ice Age 3 este lungmetrajul care a inaugurat deja acest tip de vizionare, pe 1 iulie.

Nu este insa prima data cand romanii iau contact cu cinema-ul in aer liber. La Cluj, peliculele din cadrul Festivalului International de Film Transilvania au fost proiectate outdoor, pe terasa Iulius Mall.

Peliculee 6D: ploaie si vant pe un scaun de cinematograf

6DO alta revelatie tehnologica in aria cinematografiei pe care am preluat-o si noi sunt proiectiile 6D. Incepand cu luna iunie a acestui an, The Light Cinema din Liberty Center a introdus peliculele 6D. Pentru aceasta tehnologie, operatorii cinematografului au scos din buzunar 600.000 de euro, pentru a investi intr-o sala de 40 de locuri proiectata in Austria. In aceasta sala, tehnologiei digitale 3D ii este adaugata miscarea, senzatiile tactile, olfactive, tunetele, ploaia si vantul ce iti dau senzatia ca ceea ce se intampla in jurul tau este real si nu numai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea