Filme

#teheran #inchisoare #condamnat #jafar panahi #regizor iranian

Regizorul iranian Jafar Panahi condamnat la 6 ani de inchisoare la Teheran!

Apreciatul regizor iranian jafar panahi a fost condamnat ieri, 20 decembrie, la sase ani de inchisoare. Mai mult, cineastului i s-a interzis sa mai regizeze sau sa mai produca filme in urmatorii 20 de ani, a declarat avocatul acestuia, citat de publicatia britanica The Guardian.

Panahi, un sustinator vadit al miscarii de opozitie din Iran, a fost acuzat de propaganda impotriva regimului de la Teheran. “A fost condamnat la 6 ani de inchisoare si i s-a interzis sa regizeze filme, sa scrie scenarii, sa calatoreasca in strainatate sau sa acorde interviuri presei nationale si internationale in urmatorii 20 de ani”, a spus Farideh Gheyrat, avocatul regizorului.

Cineastul a fost arestat in iulie 2009 dupa ce s-a alaturat celor care protestau impotriva modului in care au avut loc alegerile prezidentiale din Iran. A fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis sa paraseasca tara. In februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, de data aceasta impreuna cu familia si colegii sai si inchis la Teheran.

Jafar Panahi (49 de ani) a castigat Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 1995 pentru filmul sau de debut, The White Balloon, iar in 2000 a primit premiul Leul de Aur la Venetia pentru drama The Circle. Desi filmele sale sunt appreciate si premiate in cadrul unor festivaluri celebre de film, acestea sunt interzise in Iran.

La editia de anul acesta a festivalului de la Cannes mai multe vedete, printre care Martin Scorsese, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola si Juliette Binoche, au condamnat public arestarea lui Panahi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea