Filme

#belen rueda #drama #thriller #_orfelinatul-2007

Orfelinatul - tragedia unei povesti frumoase

Cunoscutul regizor Guillermo del Toro a pariat pe talentatul debutant Juan Antonia Bayona si a castigat. Lungmetrajul pe care i l-a incredintat spaniolului a ajuns pe buzele tuturor criticilor, ce l-au apreciat ca pe un veritabil thriller. El Orfanato a avut premiera weekend-ul trecut si in Romania si a impresionat publicul printr-un amestec de suspans, drama psihologica si thriller delirant. Filmul, desi in aparenta de groaza, este de fapt o frumoasa poveste de dragoste.

Dragoste si groaza

Pelicula spune povestea Laurei (Belen Rueda) care se muta impreuna cu sotul (Fernando Cayo) si fiul lor adoptiv, Simon (Roger Princep), intr-o casa aproape de mare, unde aceasta intentioneaza sa primeasca si sa ingrijeasca cativa copii cu probleme. Curand dupa instalarea familiei in noua casa, micul Simon isi face prieteni noi, dar cand le povesteste parintilor despre tovarasii de joaca, acestia cred ca este vorba despre niste fiinte imaginare. Comportamentul lui Simon, copil foarte creativ si mereu pus pe joaca si vanat comori ascunse, incepe sa se schimbe, lovindu-se mereu de incapatanarea parintilor, care sunt ocupati cu amenajarea casei .

In timpul unei petreceri, Simon insa dispare fara urma, iar tragedia este inceputul sfarsitului pentru mama sa. Dupa disparitia lui micului Simon, in casa, fost orfelinat in care crescuse Laura alaturi de alti cinci copii, incep sa aiba loc o serie de fenomene ciudate: zgomote puternice, voci, soapte si prezente incomode, cu alte cuvinte, cam tot ce poti gasi intr-o casa bantuita de fantome.

Dupa noua luni de zile de la tragedia lui Simon, parintii inca mai spera sa-l gaseasca, desi toate cautarile politiei nu au dat roade. Tensiunea si drama prin care trec Laura si sotul ei isi lasa amprenta asupra vietii de cuplu, mai ales dupa ce accepta in casa vizita unui medium (interpretata de Geraldine Chaplin), care le da o veste cutremuratoare: casa este bantuita de spiritele a cinci copii ucisi in urma cu 30 de ani.

Laura crede cu tarie ca aceste spirite o pot ajuta sa-l regaseasca pe Simon si incepe o calatorie emotionant de tragica de reintoarcere la lumea propriei copilarii in acel orfelinat. Urmand firul jocului lasat de Simon, Laura dezleaga pana la urma misterul disparitiei fiului sau.

Povestea lui Peter Pan …cu fantome

Scenariul filmului se bazeaza pe un echilibru fragil intre drama psihologica si thriller care iti va da fiori reci pe sira spinarii. Incercarile Laurei de a se conecta cu spiritele casei si cu propriul trecut sunt de-a dreptul induiosatoare si capata o nuanta luminoasa in mijlocul intunericului, al misterului in care este invaluita.

Sfarsitul este deopotriva morbid si frumos. Laura ajunge inapoi in lumea copilariei sale, asemeni lui Peter Pan, dar ca adult menit sa aiba grija de spiritele micilor sai prieteni.

Jocul actritei Belen Rueda este puternic si impresionant, reusind sa surprinda excelent starea psihica ca unui personaj bantuit de propria tragedie. Rueda este sprijinita de Fernando Cayo, foarte convingator in rolul sotului care incearca din greu sa faca fata situatiei si mai ales sotiei sale.

Juan Antonia Bayona, desi aflat la primul sau film pentru marele ecran, reuseste sa produca un thriller (multi au etichetat filmul ca fiind un horror, dar desi are elementele necesare, povestea il deosebeste) bine echilibrat, construit si jucat, foarte imprevizibil si inteligent, care, cu siguranta, isi va tine audienta cu sufletul la gura. Muzica si imaginea alcatuiesc un cadru perfect pentru poveste.

Cei care cauta un horror veritabil si placerea bolnavicioasa de a fi speriati pana la strigate disperate, vor fi poate dezamagiti, pentru ca pelicula nu intentioneaza nici un moment sa fie un “scary movie”. Efectele speciale nu sunt capodopere si nici macar noi sau originale, le-ati mai vazut, probabil, in fiecare film cu si despre fantome, dar asta nu inseamna ca nu sunt eficiente si bine gandite.

Totusi, El Orfanato este mai mult decat un film cu fantome, este o poveste de dragoste, o calatorie frumoasa, care surprinde si emotioneaza, si, fara indoiala, nu trebuie ratat, chiar daca nu va numarati printre fanii genului.

Nota: 9/10


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea